Yok olan buzul için cenaze töreni..

0

Dünya liderleri küresel ısınmanın önüne geçmek için atılacak adımları konuşmak üzere New York’ta bir araya gelirken, İsviçre’de onlarca dağcı artık kaybolan bir buzulu anmak için Alp dağların sarp bir zirvesine tırmandı.

İsviçre İklim Koruma Derneği’den Alessandro Degiacomi, ülkenin kuzeydoğusundaki Glarus Alpleri’nde yer alan Pizol adlı buzulun kütlesinin çok önemli bir kısmını kaybettiğini ve artık bilimsel olarak buzul olarak sınıflandırılamayacağını belirtti. Buzul’un resmi olarak sonunun ilan edileceği, bir anlamda cenaze törenine yaklaşık 100 kişi katıldı.

Siyahlar içerisindeki doğaseverler iki saatlik yürüyüşün ardından Pizol dağının 2700 rakımlı noktasında eriyen buzula ulaştı. Avusturya ve Lihteştayn sınırın yakın bir noktada bir papaz ve bir kaç bilim insanı buzul anısına Alp borazanları eşliğinde konuşma yaptı. Ardından buzul anısına bir çelenk kondu.

Organizasyon geçen ay İzlanda’da kaybolan Okjokull buzulu anısına düzenlenen cenaze töreni ve yerini işaretlemek için bronz plaka konmasının ardından yapıldı. Bu İzlanda’da kaybolan ilk buzuldu.

Fakat Pizol İsviçre Alpleri’nde tamamen eriyen ilk buzul değil. Zurich ETH Üniversitesi’nden buzul bilimci Matthias Huss, İsviçre’de 1850 yılından bu yana 500’den fazla buzulun tamamen yok olduğunu ve bunlardan ellisinin isimlendirilmiş olanlardan olduğunu belirtti. Fakat Huss’a göre Pizol ilk olmasa da üzerinde en fazla bilimsel çalışma yapılan buzul olması nedeniyle ayrı bir önemi bulunuyor. Buzul bilim adamları tarafından 1893 yılından beri takip ediliyordu.

Göreceli olarak daha düşük bir yükseklikte bulunan Pizol’un hacminin yüzde 80 ile 90 arasındaki kısmını sadece 2006’den sonra kaybetmiş olması küresel ısınmanın seyri açısından oldukça dikkat çekici bulunuyor. Huss ve diğer bilim insanları, CO2 emisyonlarının düşürülmemesi halinde Alp dağlarındaki buzulların yüzde 90’ından fazlasının tamamen eriyebileceği uyarısında bulunuyor.

Nisan ayında yayınladıkları çalışmaya göreyse şu andan itibaren artık ne yapılırsa yapılsın bu buzulların an az yarısı 2100 yılına kadar yok olacak. Alp dağlarındaki en büyük buzul olan Aletsch’in ise 80 yıl içerisinde tamamen erime riski bulunuyor. Pizol için düzenlenen cenaze töreni iklim değişiminin buzulların yok olmasına sebep olmasının yanı sıra insanlığın hayatta kalma yollarını da tehlikeye attığını dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Euronews

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz