Yunanistan’a göçmen tepkisi..

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden ülkeden ayrılan göçmen sayısının 117 bin 677 olduğunu açıkladı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise Türkiye’ye hareketinden önce Sofya Havalimanı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini kaydeden Borisov, Suriye ve mülteci krizi hakkında görüşeceklerini dile getirdi.

Başbakan Borisov, Türkiye’nin Yunanistan ile ortak sınırındaki düzensiz göçmen krizine işaret ederek, “Ülke olarak, sınıra dayanmış çocuklu annelerin sağa sola dağıtıldığını gördüğümüz zaman buna sevinemeyiz, bundan mutluluk duymamız mümkün değil. Avrupalı hümanist ve demokrat bir ülke olarak bunu soğukkanlılıkla izlememiz de mümkün değil. Her şeyden önce geleceğe dönük iyi ilişkilerimizi pekiştirmeliyiz.” diye konuştu.

Başbakan Borisov, göçmenlerin barınacağı kampların Avrupa Birliği (AB) topraklarının dışında olması gerektiğini de kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bu sabah telefonla görüştüğünü aktaran Borisov, “Biz Suriye’deki askeri harekatlar ve insani krizle ilgili sorunlara kalıcı bir çözüm bulmalıyız. Bu bağlamda mültecilere yeniden bakabilmesi için Türkiye’ye yardım edilmeli.” ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Avrupa’ya gitmek için sınırda bekleyen kaçak göçmenlerin durumunda artık meselenin hukuki olmanın da ötesinde, insani ve vicdani bir boyuta taşındığını, bu drama kimsenin kayıtsız kalmaması gerektiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Gül, Twitter hesabından, ülkeden ayrılan göçmenlerin durumuyla ilgili paylaşımda bulundu. Yunanistan güvenlik güçlerinin evlerini, yurtlarını, vatanlarını terk etmek zorunda kalan mazlumlara yönelik insanlık dışı müdahalelerini endişeyle takip ettiklerini ifade eden Gül, dün Suriye’de rejimin katliamlarını görmezden gelenlerin, bugün de kapılarındaki on binlerin feryadına sessiz kaldığını, adeta düşman hukuku uygulayarak masum insanların yaşam haklarını dahi hiçe saydıklarını ifade etti.

Bakan Gül, paylaşımında Avrupa ülkelerine şu çağrıyı yaptı: “Artık mesele hukuki olmanın da ötesinde, insani ve vicdani bir boyuta taşınmıştır. Bu drama kimse kayıtsız kalmamalıdır. Mültecilerin insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamalarının önündeki engellerin kaldırılması bütün dünyanın ortak meselesidir. Bugün göç ve mülteci sorunu konusunda gerekli adımları atmayan ve çifte standart sergileyen Avrupa ülkeleri, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Sözleşme gibi uluslararası yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmelidir. Geçmişten bugüne dini, dili, ırkı ne olursa olsun bütün dünya mazlumlarına kucak açan Türkiye, insanlığın ve vicdanların sözcüsü olmaya devam edecektir.”

Aşırı güç kullanmama çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK), yapılan yazılı açıklamada, “BMMYK, Türkiye ve Yunanistan’daki gelişmeleri izliyor ve destek teklif ediyor. Tüm bu durumlarda olduğu gibi yetkililerin savunmasız insanların acılarını artırabilecek her türlü eylemden kaçınmaları önem arz ediyor.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye-Yunanistan sınırında tansiyonun düşürülmesi ve sükunet çağrısı yapıldı. Tüm devletlerin sınırlarını kontrol etme ve düzensiz hareketleri yönetme hakkı olduğu vurgulanan açıklamada, “Aynı zamanda aşırı veya orantısız güç kullanımından kaçınmalı ve sığınma taleplerini düzenli bir şekilde ele almak için sistemin işletilmesi gerekiyor.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki sınırda BMMYK’nin Türk Kızılay, Uluslararası Göç Örgütü ve UNICEF ile çalıştığına, durum değerlendirmesi yaparak ihtiyaç sahiplerine insani yardım yaptığına işaret edildi. Sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Suriyeli, Afgan, İranlı, Sudanlı ve diğer milletlerden oluştuğu aktarılan açıklamada, sınıra risk alarak gelenler arasında kadın, çocuk ve aileler de bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Yunanistan gibi sınırları AB’ye açılan ülkelerin yalnız bırakılmaması gerektiği ve bu ülkelere AB’nin desteğinin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

“Aynı zamanda, halihazırda milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye ve ve Suriye’ye komşu diğer ülkelere uluslararası destek sağlanmalı ve hızlandırılmalıdır.” ifadesi kullanılan açıklamada, İdlib’de yerinden edilen yaklaşık 1 milyon sivil için de acil eylemde bulunulması gerektiği belirtildi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz