16 Nisan Başkanlık Referandumu tahmini: Kasım 2016’dan günümüze kadar olan anketlere göre seçim gününe bir projeksiyon

2

Vikipedi’de başkanlık referandumu anketlerinin sonuçları sıkı sıkıya takip ediliyor. Şubat 2015’ten, Nisan 2017’ye kadar yapılmış bütün anketleri sonuçları ile birlikte bulmak mümkün. (Kaynak: Vikipedi)

Ben de oradaki anketleri kullanarak 16 Nisan 2017’ye bir projeksiyon tutmak istedim.

Yöntem

  1. Yalnızca Vikipedi sayfasında kaydedilmiş anketleri kullandım.
  2. Kararsızları ayrı bir kategoride inceleyen anketleri kullandım. Kararsızların durumunu belirtmeyen, sonucun “kararsızlar dağıtıldıktan sonraki hali”ni veren anketleri kullanmadım.
  3. Türkiye genelinde yapılan anketleri kullandım.
  4. Ak Parti’nin MHP’ye anayasa taslağını sunduğu 31 Ekim 2016 tarihinden sonraki anketleri kullandım.
  5. Doğrusal regresyon yapıp genel trende baktım.
  6. Bu kümede Andy-AR, A&G, IVEM, KHAS, SONAR, Optimar, Metropoll, Konsensus, MAK, Gezici, CHP, Themis, Net, AKAM, Tusiar, Politics’ten anketler bulunuyor.

Sonuçlar

Aşağıdaki grafikte anketlerin tek tek sonuçlarını (noktalar) ve doğrusal regresyon sonucunu görüyoruz (mavi çizgi).  Doğrusal regresyonu, mevcut değerleri kullanarak, geleceğe projeksiyon yapmak için kullandım.

Genel Trend 17 Kasım 2016 16 Nisan 2017
Evet 46.06% 42.02%
Hayır 41.52% 42.21%
Kararsız 11.61% 15.88%

 

Yorumlar

  1. Kararsızların sayısı, Ekim 2016’ya göre artmış durumda.
  2. Hayır oylarında pek bir değişiklik yok. 17 Kasım’da %41.52 olan oran, 16 Nisan günü %42.21’e yükselecek gibi gözükse de, 137 gün için çok az bir değişiklik var.
  3. Evet oyları düşme trendinde. %46’dan %42’ye gerilemiş görünüyor. Tahminim, “evet” demeyi düşünenlerin bir kısmı kararsız durumuna geçtiler şu an için. Seçim gününe yaklaştıkça, evet oylarındaki standart sapmanın yükselmesi de bu tezimi destekliyor.
  4. Hayır oylarının standart sapması düşük. Daha kemikleşmiş bir oy oranı var.
  5. Dişe diş bir rekabet var. Evet-hayır oyları şu an kafa kafaya ve ikisi de %42 civarında. Kazananı kararsızlar belirleyecek. Ancak iki tarafın kampanyası da, kararsızları çekmek yerine, kararsızların artmasına neden oluyor. Henüz kararsızların kafasını netleştirecek bir söyleme iki taraf da kavuşmuş gözükmüyor. Ancak bu durum “hayır” lehine.
  6. Evetin kazanması için, evet kanadının mutlaka bir hamle yapması ve kararsızları geri kazanması gerekiyor. Gerekli hamleyi yapıp yapamadığını, önümüzdeki günlerde gelecek 4-5 anketten sonra anlayabiliriz.
  7. Hayırın kazanması için, kendi mevcut durumunu koruyup, “evet”ten kararsızlara geçişleri arttırması gerekiyor.

Nisan ayı anketlerinin sayısı artınca, sadece nisan ayının sonuçlarını kullanarak, ona uygun bir regresyon yapıp, finale yakın trendi inceleyen bir makaleyi de yine Ocak Medya’da bulacaksınız.

İyi sonuçlar doğuran bir seçim olması dileğiyle…

2 YORUMLAR

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz