Yerleştirme

2
Latest posts by Süleyman Karagülle (see all)

Benim doğup büyüdüğüm, babamın seçilerek bucak müdürlüğü yaptığı bucaklığı feshedilmiş Camili bucağının sorunları vardır. Maçahel Vakfı ile oranın sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Ne sorunları vardır?

Bugün münfesih Camili bucağı halkının nüfusu belki 10 bin civarındadır. Bunlardan yalnız 500 kadarı orada yaşamaktadır. Her tarafa dağılmış bulunan bu bucak halkının sosyal yapılarını sürdürmelerini istemekteyiz. Bunun için dört ana sorunu çözmeliyiz.

a) Okul sorunu

b) Hastane sorunu

c) Birlikte yaşama sorunu

d) Birlikte iş yapma sorunu

Diğer sorunlara çözüm bulmakta teorik olarak fazla zorlanmıyoruz. Ancak okul sorununa çözüm bulamıyoruz. Çok dağınık ve değişik yerlerde yer alan okullarda çalışanlara burs vererek okutuyoruz. Mezun oldukları zaman topluluktan kopmuş, işsiz durumdalar. İş bulsalar bile başka başka yerlerde buldukları için topluluktan kopmakta ve bucak geleneğini devam ettirememektedirler. Başkaları için, yabancılaşmaları için okutuyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bucağımız adına bir ricamız vardır. Öğrenci yerleştirme sistemi değiştirilmelidir. Herkese bulunduğu yerde okuma imkanı oluşmalıdır. Orada iş yerini kurmalıdır. Bunu da çalışarak okuma sistemi ile sağlarız. Biz bucaklılar çocuklarımıza yurt temin edelim. Onların çalışıp okumalarına olanak sağlayalım. Ancak bunların bir arada üniversitede yer almalarını da Milli Eğitim Bakanlığı sağlasın.

1) Öğrenci okulu değil, öğretmenini seçsin. Öğretmen ona medrese usulü ile kitabı tedris etsin ona icazet (vize) versin.

2) Öğrenci resmi imtihanlara girsin. İmtihanı kazanırsa ona devlet diplomasını versin. Devlet diplomasını alanlar kamu görevlerini yapabilmelidir, sorumlu mesleği icra etmelidir. İcazetler ancak diplomalı sorumlunun sorumluluğunda mesleki faaliyet gösterebilirler.

3)Hangi öğretmenin öğrencileri devlet imtihanlarında başarılı olursa o öğretmene o nispette icazet verme yetkisi verilmelidir. Örnek olarak öğretmen Ahmet’e yılda 10 öğrenciye lise matematik icazeti verme yetkisi verilmelidir. Ondan beklenen bu öğrencilerden ikisinin devlet imtihanını da kazanmasıdır. Kazanırsa bu takdirde 10 icazet verme yetkisini korur. Kazanamazsa icazet yetkisi ondan 8’e iner. 3 kişi kazanırsa 15’e çıkar.

Böylece icazet ve diploma sayısı dengelenmiş olur.

Öğrenci öğretmenini istediği yerden seçeceği için münfesih Camili bucağının öğrencileri bir yerde toplanırlar ve oradaki yüz lojmanlı apartmanın sakinleri olabilirler. Kendileri veya refakatçi yakınları o apartmanın iş yerlerinde çalışır ve kendileri de okuma imkanını bulurlar.

Bunlara öğretmenlik yapacak kimseler de bu apartmanlara taşınır işyeri yönetmeliğini de yaparlar. Yani öğrencileriyle çalışarak yaptıklarının öğretmenliğini yapar böylece işten kopmuş teorik nazari veri okutmakla yetinmezler.

Liseler için iller esas alınır. Öğretmen ve öğrencinin aynı ilde olma şartı konur. Böylece lise seviyesindeki öğrenci ve öğretmenlerin çalışacakları lojmanlı yurtlar illerde yapılır. Camili halkının meskun oldukları yerlerde bu iş yerleri tesis edilir. Maçahel Vakfı oralarda iş yerleri kurmalı.

Üniversiteler için ise Türkiye’de olma şartı yeterli sayılır. Maçahel Vakfı hangi yerde Camililer çoksa orada yurt yapmalıdır. Öğretmenler de oraya taşınmış olurlar. Her bucağın İstanbul’da böyle bir iş yeri olmuş olur.

İkinci makalemde bunu kanun maddesi halinde yazacağım.

2 YORUMLAR

  1. Sayın hocam,sizin bucağınız için önerdiğiniz eğitim sisteminin bazılarının Amerka ve Kanada eğitim sistemi ile benzerlikleri var.
    Onun için bu ülkelerde millet büyük yerleşim alanlarına pek göç etmiyor.
    Aslında Türkiyenin her yerinde bu sistem uygulanbilse hem millet zenginleşir hemde ülke kalkınır.
    Sizin fikirleriniz ve önerileriniz gelecek kuşaklar için çok önemli.
    Bunlari yeni kurulan İYİ Partiyede önersenizde onlar parti proğramina koysalar, zanedersem o parti halktan gelecek önerileri ve istekleri inceleyip özet halinde programlarına ekliyeçeklerini duyurmuşlardı.
    Allah sizin ve zizin gibi iyi neyetli insanlardan razi olsun.
    Sağlıcakla kalın.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz