Maliye Bakanı Ağbal açıkladı.. Devlet 1 yılda 13 bin 558 araç kiraladı

0

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine cevap verdi.

2017 yılında hizmet alımı yöntemiyle kamuya 13 bin 558 araç kiralandığını açıklayan Ağbal, 2018 yılında da satın alınacak araçların cinsi ve hangi hizmetlerde kullanılacağının belirlendiğini söyledi.

237 sayılı Taşıt Kanununa tabi olan kamu kurumları hizmet alımı suretiyle taşıt ihtiyaçlarının 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Hizmet Alım Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller”e göre karşılandığını dile getiren Ağbal, şu bilgileri verdi.

“Bu çerçevede, 14/11/2017 tarihi itibarıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince yapılan veri girişleri esas alındığında toplam 13.558 adet hizmet satın alımı suretiyle taşıt kiralaması yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu taşıtların 9.552 adeti genel bütçe, 3.877 adeti özel bütçe ve 129 adeti de düzenleyici ve denetleyici kurumlar tarafından kiralanmıştır. 2018 yılında satın alınabilecek taşıtların cinsi, adedi, hangi hizmette kullanılacağı ve kaynağını gösteren tablolar 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısına bağlı (T) işaretli cetvelde yer aldı.”

Kamu kurumlarındaki araç saltanatının artarak devam ettiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bünyesinde onbinlerce araç barındıran kamu kurumlarının, üstüne bir de kiralama yöntemiyle araç temin ettiğine dikkat çekti.

Bu araçların hangi hizmetlerde nasıl kullanıldığının ve yatık giderlerinin denetime muhtaç olduğunu anlatan Gürer, Türkiye’deki makam aracı sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğuna belirterek “Neredeyse her makama bir araç ve şoför düşüyor. Bunların yıllık yakıt ve diğer masrafları hesaplandığında, ülke bütçesinin önemli bir kısmı makam araçlarına aktarılıyor.” dedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz