Başbakan Yardımcısı Şimşek açıkladı.. Reel sektör şirketlerin döviz açığı 213 milyar dolar

0

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında dövizle ilgili açıklamalarda bulundu. “Enflasyon, karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri. En büyük sebebi liradaki değer kaybı.” diyen Şimşek, şunları söyledi:

“Sorun reel sektörün döviz borçları. Ne yapacağız? Meşhur ABD Başkanı JF Kennedy’nin lafı var; ‘çatıyı güneşliyken tamir etmek lazım.’ Şu anda faizler nispeten düşük; ekonomiler büyüyor ama yağmur yağacak. Bunlar için tedbir alıyoruz. Döviz borçlanmaya sınır getireceğiz; KOBİ’lerde yaptık. Büyükler yönetebildiklerini söylüyor ama görüyoruz yönetemiyorlar; tedbiri alacağız.

Malesef yatırımlarda inşaatın payı çok yüksek. Artık inşaata yatırım yapan yatırımcılardan, Ar-Ge’ye, teknolojiye yatırım yapmalarını istiyoruz; inşaattan kazandıklarını imalata yatırsınlar. Vergi tabanımız dar, genişletmemiz lazım. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi kastediyorum.

Şimdi bizim çatışı onarma zamanımız

Yatırımlar durağan. Gelişmekte olan ülkelerde yatırımlarda çok güçlü bir artış var. Fakat dünya ortalamasına baktığınız zaman dünya yatırımlarının milli gelire oranı 90’lı yılların altında. Gelişmiş ülkelerde oldukça altında. Bu şu anlama geliyor: Yatırımlar artmadığı için verimlilik de artmıyor.

Verimliliğin artmadığı bir dünyada biz kalıcı refahtan bahsedemeyiz. Dünya büyük bir borç batağında, bunu abartmıyorum. Dünya toplam borç oranının milli gelire oranı neredeyse yüzde 320’lere yaklaşmış durumda. Şimdi sorun yok ama faizler yükselirse bu borçların geri ödenmesi sıkıntı olacak.

Reel sektör şirketlerimizin döviz açığı, net pozisyonu 213 milyar dolar. Şimdi bizim çatışı onarma zamanımız. Çünkü yağmur yağacak. Belki yarın, belki daha uzun vadede ama eninde sonunda bu küresel sekronize büyüme devam etmeyecek. En önemli konu reformlar, reformları hızlandırıyoruz. Bizim reel sektör mutlu değil ama kusura bakmayın biz size rağmen tedbir almak zorundayız bazen. Diyorlar ki döviz borçlanmaya sınır getirmeyin. Biz getireceğiz. Çünkü reel sektörün ciddi bir döviz borç açığı var. Biz KOBİ düzeyindeki firmalara sınırlama getirdik.

Böyle giderse Türkiye Avrupa Birliği milli gelirde kişi başı ortalamasını 14 yılda yakalayacak

Türkiye çok hızlı büyüyor. Dünyadan daha hızlı büyüdü. Türkiye son 15 yılda ortalama yüzde 5,7 büyüdü. Bu kadar şok, bu kadar olumsuz gelişmelere rağmen. Diyebilirsiniz ki cumhuriyet tarihimizin ortalamasına oranla 1 puandan fazla büyümüşsünüz, ama 1 puan, 2,6 katlık fark yaratır. Bu büyüme sayesinde Türkiye’nin görecelik performansı da oldukça iyi. Çin ve Hindistan hariç, gelişmekte olan ülkelere büyük fark atmışız, dünyaya büyük fark atmışız. O nedenle Türkiye’ye baktığınız zaman kişi başına milli gelirde, Amerika ile arayı 20 puan, AB ile arayı 28 puan kapatmışız. Böyle giderse Türkiye Avrupa Birliği milli gelirde kişi başı ortalamasını 14 yılda yakalayacak. Dolayısıyla gerçekten uzun bir süredir Türkiye’nin en önemli hedefi olan Avrupa ile arayı kapatma hedefi gerçek oluyor.”

Şimşek, geçen yıl yüzde 7 civarındaki büyümenin ardından bu yıl da yüzde 5,5’lik büyüme beklediklerini söyledi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz