Berat Albayrak: Etkin bir Merkez Bankası hedefliyoruz.. Piyasalarla kavga etmeyeceğiz

0

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G-20 Hazine ve Maliye Bakanları toplantısı için Arjantin’e giderken gazetecilerin sorularını cevapladı. Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası hedeflediklerini belirten Albayrak, “Piyasalarla kavga etmeyeceğiz, kazan-kazan ilişkisine bağlı yürüyeceğiz.” dedi.

NTV’nin aktardığına göre Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Biz yeni dönemin çalışma yöntemini çok daha güçlü ve dinamik bir bakış açısıyla kurgulayacağız. İletişim süreci çok ama çok güçlü olacak. Biz piyasayla kavga ederek değil, kazan-kazan ilişkisine dayalı hep birlikte bir güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız. Piyasanın önünde olacağız. Kademeli olarak BDDK, SPK, hazine ve maliye başta olmak üzere, ekonominin sac ayaklarına yönelik somut gelişmeler yaşanacak. Arzu ettiğimiz koordinasyon ve etkinliğin sağlanmasına yönelik adımlar atılacak.”

Bir kez daha önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgulayan Albayrak, “Dalgalanma süreci, enflasyon üzerinde geçişken bir etki oluşturdu, kalıcı değil.” ifadesini kullandı.

Bakan Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: “Güçlü adımlarla enflasyonda hissedilir iyileşmeyi sağlayacağız. Ayakları sağlam yere basan, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendini yakalamayı hedefliyoruz. Güçlü ve kaynak çeşitliliği ile derinleştirilmiş bir sermaye piyasası hedefliyoruz. Bu dönemde bütçe disiplininden taviz yok. Hem vergi ayağında, hem gelir ayağında yeni dönemde performansa dayalı bir dönüşüm olacak.”

Merkez Bankası ile ilgili değerdirmelerde de bulunan Albayrak, ana hedeflerden birinin daha etkin bir Merkez Bankası olduğunu belirtti. Albayrak, “Türkiye’nin en kaliteli insan kaynağına sahip kurumlarının başında Merkez Bankası geliyor. İktisadi hayatı doğru görüyor, kurguluyor. Tüm bu çerçevede buna göre analizlerini yapacak adımlarını atacak. Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Dünya çapında ekonomi diplomasisine başlanacağını da kaydeden Albayrak, yabancı yatırımcılara seslenerek “Türkiye, maliyetler olarak, piyasa değerleri olarak, hiçbir zaman bu kadar cazip olmayacak.” şeklinde konuştu. Bakan Albayrak, Orta Vadeli Program’ın adının değişeceğini ve eylül ayına kadar, 5 yılı kapsayan güçlü ve sağlam bir strateji açıklayacaklarını da söyledi.

“Bu dönemin anahtar kelimesi ‘uyum’olacak.” Albayrak, şunları söyledi: “Uyum, uyum, uyum. Finansal İstikrar Komitesi’ni (FİK) topladık. Çok farklı bir yapıyla ismini de değiştirerek haftalık olarak benim başkanlığımda toplanacak. Tüm paydaşların eşgüdüm içinde katkısını sağlayacağız. Para politikasını maliye politikasından, maliye politikasını enflasyon politikasından ayırıp yönetmeye çalıştığınızda, uyumdan ve ortak hedefe ulaşma noktasında başarıdan bahsetmeniz çok zor.

Görev süremiz ne kadar olur bilinmez tabi ama biz bu 5 yıllık dönemin bir stratejik planlamasını yapacağız. Bu süreçte günlük yaşayan, ‘sabah öyle oldu, öğlen böyle’ diyen, anlık gelişmelere takılan bir yaklaşım görmeyeceksiniz. Ekonomi, gündelik reflekslerle yönetilecek bir bilim de değil, sektör de değil. Ekonomi, insanlara güven vererek yönetilmesi gereken bir süreç.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz