Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Londra uyumuyorsa biz de uyumadık; 7/24 teyakkuzdayız

0

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı”nı gerçekleştirdi.

“Siyasi saiklerle dünyada adeta bir cezalandırma silahına dönüştürülen dolar güvenilirliğini her geçen gün yitirmeye başladı.” diyen Albayrak, şunları söyledi: “Yaptığımız tüm ziyaretler, yurt dışı, gittiğimiz muhataplar Avrupa başta olmak üzere; hepsinde aynı tavır, söylem. Artık ülkeler bu duruma karşı birbirleriyle, üçüncü ülkelerle gümrük ve ticari iş birliği noktasında yeni ve farklı arayışlar içerisine giriyor. Doğrudan saldırılara karşı Türk liramızı koruyacak ve güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz.

Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor. Dün Türkiye’de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Yaşanan her gelişmede ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız.

Bankalarımız Türkiye bankacılık tarihinde olmadığı kadar güçlü bir dayanışma içinde. Bugün dünyaya çok güçlü bir birliktelik fotoğrafı sunuyor Türkiye. Ülkemize karşı başlatılan girişimin farkındayız. Bugün itibariyle karşı karşıya kladığımız bu sınamadan daha güçlü şekilde çıkmak için kenetleniyoruz. Zayıflıklarımızın da güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz. Değişimi önümüzdeki 5 yıllık süreçte göreceğiz. Arzu ettiğimiz güçlü ekonomiye kavuşacağıımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Etkin mali politikalarla enflasyonla mücadeleyi önceleyeceğimizi ifade ettik. Hiç olmadığı kadar güçlü bir mali politika sürecini başlattık. Çok kararlı bir irade var Türkiye’nin başında. Kamudaki tasarruf sürecini çok etkin şekilde sürdüreceğiz. Bu yıl çok daha iyi bir kamu bilançosu bizi bekliyor.

Hem bankaların hem reel sektörün arkasında duracağımızı ifade ettik. Kur ataklarının hemen ardından örneği olmayan biçimde devreye gireyen rating şirketleri bankalarla ilgili karamsar tablo oluşturmak için yoğun gayret içine girdiler. Net bir art niyetler bankalarımızı hedef almaya çalışıyorlar. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bankalarımız güçlü bir şekilde yollarına emin adımlarla devam ediyor.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise serbest piyasa ekonomisinde her zaman dalgalanmalar olacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu; işin doğasında var. Ancak ülkemiz Avrupa’da en dinamik ekonomiye sahip ülke konumundadır. Spekülatörler ne yaparsa yapsın, biz bu dayanışma ruhu içinde büyümeye, istihdam yaratmaya ve ihracata devam edeceğiz.

Son dönemde bu dayanışma ruhunun dışında finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören, çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışlarına gidildiği, stokçuluk yapıldığı dikkati çekmektedir. Bu konuda Ticaret Bakanlığı olarak, gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve piyasanın bozulmasını engelleyici tedbirler almaya devam ediyoruz ve edeceğiz.

Girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi fiyat artışı yapan, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyat dengesini bozan uygulamaları aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil ettik. Dayanışma ruhumuzun bozulmasına izin vermeyeceğiz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz