Bakan Fakıbaba, kayıt altına alınan hayvan sayısını açıkladı..

0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2017 yılında 7 milyon 990 bin 705 adet sığır cinsi hayvan ile 19 milyon 608 bin 327 adet koyun keçi türü hayvanın kimliklendirilerek kayıt altına alındığını açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Hayvan Kimlik Belgeli’ kayıtlı hayvan varlığıyla ilgili soru önergesine cevap veren Fakıbaba, sığır cinsi hayvanların “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” gereği küpelenerek kayıt altına alındığını, kayıt altına alınan sığır cinsi hayvanlar için “hayvan kimlik belgesi (hayvan pasaportu)” düzenlenerek hayvan sahibine teslim edildiğini söyledi.

Bakan Fakıbaba, şunları söyledi: “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 4 Nisan 2017 tarihli ve 30028 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmış olup, bu kapsamda 31.12.2017 tarihine kadar her yaştaki sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların küpelenerek TÜRKVET’te kayıt altına alınması ve işletmelerde kayıtlı hayvan mevcudunun güncellenmesi çalışmaları yapılmıştır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Hayvan Kayıt Sistemi olan TÜRKTEV’de kayıtlı hayvan sayısının Türkiye’deki hayvan varlığının yarısı kadar bile olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkemizde sığır cinsi büyükbaş hayvan sayısı 14 milyonun üzerindedir. Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvan varlığı ise 45 milyona yakındır. Ancak hayvan kimlik belgesi ile kimliklendirilen hayvan sayısının, var olan hayvan sayısının yarısından bile az olması dikkat çekicidir. Genelde mevcut veriler değerlendirilerek kararlar alınmaktadır. Kayıt dışı varlığı alınan kararların uygulamada yanlış ya da eksik olarak işlemlerin yapılmasına yol açtığı bir gerçektir. Günümüzde Çiftçi Kayıt Sistemi nin dahi gereken boyuta erdirilememesi soruna çözüm üretmesi gerekenlerin yeterli uğraş vermediğinin göstergesidir.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz