Maliye Bakanı Ağbal: Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var

0

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Maliye Bakanı Naci Ağbal’a hazırlıkları devam eden KDV Reformu için ihracatçıların önerileri ve beklentilerinden oluşan raporu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında sundu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Raporda ihracatçılarımızın yaşadığı zaman kaybının önüne geçecek, nakit akışını hızlandıracak, ekonominin kayıt altına alınmasını teşvik edecek önerilere yer verdik. Öncelikle var olan bürokrasinin azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanında, Bakanlıklar arasında süreçlerin daha hızlı işlemesi için koordinasyonun artırılması bizler için büyük önem arz ediyor. Son olarak ihracatçılarımızın sıklıkla dile getirdiği KDV iadelerinde yaşanan gecikmelerin finansal bir yük haline gelmeden çözülmesi oldukça önemli.

Hem de KDV iade süreçleri hızlanarak uluslararası rekabetin hızına ayak uydurmamıza yardımcı olacak. Bu noktada, KDV Reformu bizler için oldukça önemli bir konu başlığı. İhracatın birinci çeyrek büyümesine 2,2 puanlık katkı sağladı ve ilk 6 ayda 155 milyar dolarlık ihracat hedefinin tam olarak yarısı yakalandı. Bu başarımızda Hükümetimizin payı elbette çok büyük. Son bir yılda birçok talebimize yanıt bulduk. İhracatçılara tanınan yeşil pasaport hakkı sonucunda 4.400 başvuru ön onaydan geçti. Yeşil pasaportun yanı sıra ihracat desteklerinin 1 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarıldı. Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin imalatına ilişkin işlemlere damga vergisi ve harç istisnası sağlandı. Gelirinin yüzde 85’ini yurt dışından elde eden hizmet işletmelerine çalışanları nedeniyle gelir vergisi stopaj teşviki verildi. İhraç malı taşıyan araçlara yönelik ÖTV muafiyetinin miktarı artırıldı. Verilen her destek için Hükümetimize teşekkür ederiz.”

Reel sektörün 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı olduğunu dile getiren Maliye Bakanı Naci Ağbal ise “KDV Kanunu’ndan herkes şikayetçiydi. KDV aslında tüketimi vergilendirmesi gereken bir vergiydi ama uygulamasıyla üretim vergilendirildi.

Yani katma değer vergisinden memnunum diyen bir tane Allah’ın kulu yok. Herkes şikayetçi, biz de şikayetçiyiz. Biz, kendi açımızdan baktığımızda para toplayamıyoruz. Az sayıda firmadan KDV topluyoruz milyonun üzerindeki işletme neredeyse hiç KDV ödemiyor. Demek ki sistemde ciddi yapısal sorunlar var.

Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışıyor. İthalat yapmak daha cazip. bütün bunları gördüğümüz noktada, ’32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiş’ dedik. Sizin kırmızı pasaport almanız lazım. Türkiye 2017’de yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayacak. Büyüme ihracattan önemli bir katkı alacak. Bu bizi sevindiriyor.” dedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz