Bugünkü (12 Ocak 2017) Reina haberleri

0

İznik’te Reina katliamcısı alarmı

İZNİK/(BURSA), (DHA)- BURSA’nın İznik ilçesinde, Reina katliamını gerçekleştiren firari terörist Abdulgadir Masharipov’un görüldüğü ihbarı polisi alarma geçirdi. Polis ilçede emniyet tedbirlerini arttırdı.
İstanbul’un ünlü eğlence mekanı Reina’da 39 kişinin hayatını kaybettiği, 65 kişinin de yaralandığı katliamı gerçekleştiren terörist Abdulgadir Masharipov’un Bursa’nın İznik İlçesi Atatürk Caddesi’nde görüldüğü ihbarı, İznik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerini harekete geçirdi. İhbarcının bir alışveriş merkezinde terörist Masharipov’a benzeyen birini gördüğünü söylemesi üzerine ekipler zanlının görüldüğü alışveriş marketine giderek, güvenlik kayıtlarını inceledi. Kayıtlarda Reina saldırganı teröriste benzeyen kişiye rastlanılmazken, polis ekipleri ilçede tedbirini artırdı.

FOTOĞRAFLI
Kaynak: Hürriyet

Metro istasyonlarında ‘Reina saldırganı’ alarmı

 

Ersan SAN – Gülseli KENARLI – Güven USTA – Mehmet İlkay ÖZER – İhsan YALÇIN – Süleyman KAYA- Çağatay KENARLI / İSTANBUL, (DHA) BAĞCILAR’da Yenikapı-Kirazlı metro hattında ‘Reina Saldırganı’ olarak aranan şüpheliyi gördüğünü iddia eden bir kişi durumu polis ekiplerine bildirdi. Polis ekipleri metro seferlerini geçici olarak durdurarak çıkan vatandaşları tek tek inceledi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü(TEM) ekiplerinden edinilen bilgiye göre, Yenikapı-Kirazlı metro hattında bulunan bir kişiyi Reina’ya saldıran teröristin eşkaline benzeten vatandaşlar durumu polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine ekipler, metro istasyonlarında Özel Harekat ekiplerinin desteğiyle yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis, metro seferleri kısa süreli durdurarak duraklarda bulunan kişiler ve boşaltılan metrolardan inen kişileri tek tek inceledi. Polis ekipleri duraklarda bulunan güvenlik kamera görüntülerini de kontrol etti. TEM ekipleri olayla ilgili olarak kimseyi gözaltına almazken, güvenlik tedbirleri devam ediyor.
(FOTOĞRAF)
Kaynak: Hürriyet

“Reina’ya saldıran terörist” alarmının yaşandığı Kirazlı Metro İstasyonu açıldı

İSTANBUL,(DHA) Reina’ya saldıran teröriste benzeyen bir kişinin olduğu ihbarı üzerine kapatılan Kirazlı metro istasyonu yeniden açıldı. Aramalar nedeniyle söz konusu istasyon ve metro seferleri durdurulmuştu. İhbarın yapıldığı andan itibaren bölgeye yönlendirilen ve içlerinde özel harekat timlerinin de bulunduğu polis ekiplerini sayısı da düşürüldü.

Kaynak: Hürriyet

Bağcılar Kirazlı Metro durağında “Reina’ya saldıran terörist” alarmı (2)

Ersan SAN – Gülseli KENARLI – Güven USTA – Mehmet İlkay ÖZER/İSTANBUL, (DHA) Bağcılar Kirazlı Metro durağında “Reina’ya saldıran terörist” alarmı  verildi,  metro seferleri durduruldu. Kirazlı durağı kapatıldı. Bölgeye çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Polis, Reina’ya saldıran teröristin eşkaline benzer bir kişinin görüldüğü yönündeki ihbar üzerine harekete geçti. İstasyon ve çevresindeki aramalar sürüyor.

(FOTOĞRAF)

Kaynak: Hürriyet

Atatürk Havalimanı metrosunda ‘Reina Saldırganı’ alarmı

Murat ÇAKIR-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,(DHA) Bağcılar Kirazlı Metro durağında “Reina Saldırganı” alarmı verildi. Metro seferleri durduruldu. Polis, Reina’ya saldıran teröristin eşgaline benzer bir kişinin görüldüğü yönündeki ihbar üzerine harekete geçerken Atatürk Havalimanı Metro girişinde de güvenlik önlemleri artırıldı. Polis daha önce başlattığı şüpheli şahıslar üzerinde ki aramalarını da sıklaştırdı. Bazı noktalara da özel Harekat polisleri de metro girişine konuşlandı.

(FOTOĞRAF)
Kaynak: Hürriyet

İzmir için hedef pazar Polonya

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatta en fazla payı olan 10 ili, ekonomik ilişkileri yüksek düzeyde gelişme potansiyeli olan 10 ülke ile eşleştirdi. İzmir, benzer alanlarda ihracat gerçekleştiren Polonya ile eşleştirildi.

İzmir- Polonya eşleşmesi ve ticaret potansiyeli Swiss Otel Büyük Efes’te gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İzmir’in Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili olduğunu belirterek, “İzmir ihracatta büyük potansiyel barındırıyor. Bu potansiyel ile katma değerli ihracatını arttırabilmek için daha fazla çaba sarf ediyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin 3. büyük nüfusuna sahip olan Ege’ni incisi İzmir’den beklentimiz çok yüksek” dedi.

TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde, Halkbank ve Vodafone çözüm ortaklığında düzenlenen “10 il 10 ülke: İzmir Polonya” etkinliğinin açılış konuşmasını, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ihracatta en fazla pay alan 10 ilin, ekonomik ilişkileri yüksek düzeyde gelişme potansiyeli taşıyan 10 ülke ile eşleştirildiğini anlattı. İzmir’in Polonya ile eşleştirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Ünlütürk, Polonya ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Polonya’nın 1990 yılından beri istikrarlı bir ekonomik liberizasyon politikası izlediğini belirten Ünlütürk, ” 2004 yılının Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan Polonya’nın, Birlik ülkelerine olan ihracatında yaşanan artış ülkenin büyümesine büyük oranda katkıda bulunmuştur. Polonya Avrupa’nın ortasında yer alan ve her geçen gün güçlenen istikrarlı ekonomisiyle dikkat çeken bir ülke. Ülkenin istikrarı ve ekonomisi, dünya genelinde gerçekleşen krizlerden oldukça düşük pay alması nedeniyle Avrupa’nın parlayan yıldızlarından biri. Bu nedenle de özellikle Avrupa’nın diğer ülkelerinden ciddi yatırımlar aldığını dikkatle izliyoruz” dedi.

600 YILLIK DİPLOMATİK İLİŞKİ

Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600 yılı aşkın süredir devam ettiğini söyleyen Ünlütürk, “İki ülkenin uluslararası ve bölgesel konulara benzer görüşle yaklaşıyor olması istikrarlı ve güvenli ticari ilişkilerin tesisi açısından da oldukça önemli. 2016 yılında Türkiye–Polonya toplam dış ticaretimiz 6 milyar dolara yakındı, bölgemizin bundan aldığı pay bu rakamın yüzde 15’idir. Polonya‘ya Birliğimizden 2016 yılında gerçekleşen ihracat 153 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Polonya’ya yaptığımız ihracatın ana kalemleri tekstil ve hazır giyim, motorlu kara taşıtları, kimyevi maddeler, elektrik elektronik, demir ve demirdışı metaller belli başlı ithalat kalemlerimiz ise motorlu kara taşıtları, makine ve techizat, kimyasallar, demir demirdışı metaller, kağıt ve kağıt ürünleri, gıda ürünleri ve içeceklerden oluşuyor. Polonya’da büyük bir bölümü hazır giyim sektöründe olmak üzere yaklaşık olarak 150 Türk firması faaliyet gösteriyor. Ayrıca yaş meyve-sebze, helva, kuru meyve ve şekerleme, iplik boyaması ve bilgi teknolojileri alanında halihazırda Varşova, Gdansk ve Lodz şehirlerinde faaliyet göstermekte olan Türk firmalarımız var” dedi.

“İZMİR’İN İHRACATTA BÜYÜK POTANSİYELİ VAR”

İzmir’in, Ege’nin ve tüm Türkiye’nin incisi, dünyaya açıIan bir Iiman olduğunu söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili olduğunu belirtti. İzmir’in ihracatta büyük bir potansiyel barındırdığını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, “Bu potansiyel ile katma değerli ihracatını arttırabilmek için daha fazla çaba sarf ediyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin 3. büyük nüfusuna sahip olan Ege’ni incisi İzmir’den beklentimiz çok yüksek. İzmir yatırımlar anlamında oldukça başarılı bir şehrimiz. Yatırım teşvik sisteminde 1. bölgede yer alıyor. 2016 yılı ilk 11 ayında teşvik sistemi kapsamında İzmir’de208 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 14 artış anlamına geliyor. Bu belgeler kapsamındaki öngörülen toplam yatırım tutarı ise1,7 milyar lira” dedi.

“İZMİR’İN İHRACATI 10 YILDA 1 BUÇUK KAT ARTTI”

Çıkrıkçıoğlu, İzmir’in ihracatta da önemli ilerlemeler kaydettiğini, geçtiğimiz 10 yıldan bu yana İzmir’in ihracatının 1 buçuk kattan daha fazla arttığını, 2016 yılında 8,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren İzmir’in en fazla ihracat yapan üçüncü il olduğunu belirtti.

İzmir’de ihracatçı firma sayısında da artış olduğunu söyleyen Çıkrıkçıoğlu, “İhracatçı firma sayısında da İzmir benzer bir performans sergiledi. Aynı dönemde İzmir’in ihracatçı sayısı da yüzde 20 artarak 4 bin 500’ün üzerine çıktı. Böylelikle İzmir, Türkiye’de en fazla ihracatçısı olan 2. ilimiz oldu. Ancak yine de bu başarılar bizler için yeterli değil. Hep birlikte çok daha fazlasını yapmamız gerek. Bu amaçla, bugünkü etkinliğimizde İzmir’in bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz ” diye konuştu.

“2.7 MİLYAR İHRACAT”

Türkiye ve Polonya arasındaki ticaret hacmi hakkında bilgiler veren Çıkrıçıoğlu, “Türkiye’nin 2016 yılında Polonya’ya ihracatı yüzde 14.5 artarak 2.7 milyar dolar oldu. Bu rakam şimdiye kadarki en yüksek seviye. Polonya’nın toplam ihracatımız içindeki payı da 2016’da yüzde 1.87’ye çıkarak en yüksek düzeyine ulaştı. Polonya’nın ithalatında ise Türkiye’nin payı yüzde 1.51 seviyesinde.

Burada da en yüksek seviyeye ulaşmış durumdayız. Yani, Polonya pazarı Türkiye için parlayan pazarlardan birisi” dedi.

“ALMANYA PAZARI KADAR POLONYA PAZARINA DA YOĞUNLAŞILMALI”

Hedef pazarları belirlerken İzmir’in ihracatındaki ürün gruplarını ve Polonya’nın ithalat yapısını incelediklerini belirten Çıkrıkçıoğlu, “İzmir’in ihracatının önemli bir kısmını Makineler, otomotiv, plastiklerve kağıt-karton ürünleri oluşturuyor. Polonya’nın dünyadan ithalatında ise bu ürünler yaklaşık yüzde 33 paya sahip. Bu da demek oluyor ki, Polonya, İzmir’in en çok ihraç ettiği ürünlere ciddi anlamda talep gösteriyor. İzmir’in ihracatına baktığımızda ise Polonya’nın yüzde 1.5 payla 18. sırada yer aldığını görüyoruz. Almanya ise yüzde 12 payla birinci sırada. Dolayısıyla, Almanya pazarına yoğunlaşan İzmirli ihracatçılarımızın Polonya pazarına da yönelmelerinin doğru olacağına inanıyoruz. AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranlarından birine sahip olan Polonya önümüzdeki dönemde sizlere büyük fırsatlar sunuyor. İzmirli ihracatçılarımızın bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekiyor” diye konuştu. Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ayrıca İzmirli işadamlarını Polonya’ya, Polonya alım heyetlerini de İzmir’e getirerek, Polonyalı iş insanlarını İzmirli ihracatçılarla buluşturacaklarını da açıkladı.

“AYNI SEKTÖRLERDE AR-GE ÇALIŞMALARI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Türkler ve Polonyalılar arasındaki diplomatik ilişkilerin 603 yıldır devam ettiğini söyledi. Kocaoğlu, “Osmanlı ordusunun Galiçya’da verdiği destek,

Abdülaziz’in Osmanlıya sığınan Polonyalılar için ‘Tacımı veririm, tahtımı veririm ama devletime sığınanları asla vermem’ demesi, kol kola girdiğimizde birçok şeyi başaracağımızın 600 yıllık somut bir geçmişi var. Biraz önce konuşmacıların belirttiği gibi ihracat ve ithalat kalemlerimizi yüzde 90 oranında örtüşüyor. Birlikte çalışıp birlikte üreteceğiz. Ar-Ge ve inovasyon çalışması yaptığımız sektörlerde ki Polonya da aynı sektörlerde yapıyor, bu çalışmaları birleştireceğiz. Ortak hareket ederek Polonya’nın güçlü olduğu orta ve doğu Avrupa’ya Türkiye’nin mallarını, Türkiye’nin güçlü olduğu pazarlara da Polonya’nın mallarını taşımak amaçlanmalıdır. Ege olarak, İzmir olarak, Ege bölgesinin merkez kenti olarak, her türlü desteği katkıyı koymaya hazırız” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK TİCARİ ANLAŞMASI POLONYA İLE

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Maciej Lang Türkçe yaptığı konuşmasının başında, Reina ve İzmir adliyesinde yaşanan terör saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini ve yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti. Lang, yaşanan saldırılar konusunda Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. 600 yılı aşkın diplomatik ilişkilerin 1923 yılında Türkiye’nin imzaladığı ilk ticaret anlaşmasının Polonya ile gerçekleştirilmesiyle taçlandırıldığını ifade eden Lang, “Bu ilişkilerin 2017 yılında devam ettirilmesini ve her iki ülkeye de iş birliği sunmasını temenni ederim. Polonya orta ve doğu Avrupa’nın ana ulaşım yollarının kesişme noktasında bulunan büyük ekonomisidir. Yatırım iklimi ve eğitimli ve işinin uzmanı kadrolar ve 38 milyonluk iç piyasa vaat etmektedir. Yabancı yatırımcılar Polonya’ya yatırım için heveslidirler, istikrarlı büyüme fırsatı ile kriz dönemlerinde sığınılabilecek güvenli bir liman olarak algılamaktadırlar. Küresel kriz kıtanın en hızlı tempoda büyüyen ülkesi olan Polonya’ya zarar veremedi. Polonya’nın yatırımı çekecek teşvik istihdam kolaylıkları yatırım için özel hazırlanmış alanlara yönlendirmek üzere fırsat sunuyor. Avrupa’nın çekiciliği anketi 2016 yılı raporunda Polonya Avrupa’nın en cazip 5. destinasyonu kabul edilmiştir. İleriye dönük işbirliği için çekici sektörler arasında, enerji, tarım, gıda ulaştırma ve alt yapı geliştirme, bilişim ve inovasyon sektörleri sayılmaktadır. Polonya ticaret odaları temsilcilerinin sunumlarında çok daha fazla ayrıntı verecekler. Bugünkü toplantının Polonya’nın yabancı ortaklarına sunduğu imkanları bizden bağımsız olarak keşfetmeyi sürdürmeniz için bir davet olması umuduyla” diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF
Kaynak: Hürriyet

Metro istasyonunda Reina katliamcısı alarmı

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın

Yılbaşı gecesi Beşiktaş Ortaköy’deki ünlü gece kulübünde 39 kişiyi öldüren saldırganın Bağcılar’da metro istasyonunda görüldüğü ihbarı polisi alarma geçirdi. Metro istasyonu kapatılırken, özel harekat ekipleri bölgeye sevk edildi.

Ortaköy saldırganını Bağcılar Kirazlı Metro İstasyonu’nda görüldüğü yönündeki ihbar, hareketli dakikalar yaşanmasına neden oldu. Bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edilirken, metroda bulunanlar boşaltıldı. Metro çevresine özel harekat polisleri de sevk edildi. Metronun kamera görüntülerini inceleyen polis, şüpheli şahsın bir başka yöne gitme ihtimaline karşı bölgede geniş çaplı uygulama başlattı. Yaklaşık 1 saat süren polisin arama çalışmalarının ardından metro istasyonu yeniden açıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI METROSUNDA ÖNLEM

Öte yandan Bağcılar Kirazlı Metro durağında “Reina Saldırganı” alarmı verilmesinin ardından Atatürk Havalimanı metro istasyonu girişinde de güvenlik önlemleri artırıldı. Polis daha önce başlattığı şüpheli şahıslar üzerinde ki aramalarını da sıklaştırdı. Bazı noktalara da özel Harekat polisleri de metro girişine konuşlandı.
Kaynak: Hürriyet

‘Reina canisi Abdulgadir Masharipov polisten yine kurtuldu’ iddiası

Habertürk Gazetesi’nden Yusuf Doğan’ın haberine göre, İstanbul’da 2 Ocak Pazartesi’yi 3 Ocak Salı’ya bağlayan gece, Bakırköy Ekrem Kurt Bulvarı’nda rutin uygulama yapan trafik polisleri, içinde 3 kişi bulunan beyaz renkli Toyota Auris marka aracı trafik kontrolü için durdurdu.

Sürücüden ehliyet ve ruhsat isteyen polis, arka koltukta oturan kişiyi Reina’yı kana bulayan Abdulgadir Masharipov’a benzettiği için kimlik istedi. Tam bu sırada sürücü gaza bastı ve araç bulvardan D-100 Karayolu istikametine yöneldikten sonra Topkapı yönüne ilerlemeye başladı.

ARAÇ BEYOĞLU’NDA BULUNDU

Şüpheli aracın peşine polis aracı takıldı. Kovalamaca sırasında şüpheli aracın arka koltuğunda oturan kişi tarafından 2 el ateş edildi.

Ateş sonucu polis aracının lastiği patladı ve kovalamaca sona erdi. Bölgede çalışmalarına devam eden ekipler, aracı Beyoğlu Piyalepaşa Mahallesi’nde bir ara sokağa park edilmiş halde buldu.

ARAÇ ÇALINTI, PLAKA İKİZ

Olayla ilgili Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Terk edilmiş aracın şasi numarasıyla yapılan incelemede çalıntı olduğu, sahibinin kaskodan parasını bile aldığı belirlendi.

Çalıntı aracın üzerindeki plakanınsa yine beyaz renkli bir Toyota Auris’e ait ikiz plaka olduğu, böylece trafikte rahatça dolaştığı ortaya çıktı. Olayla ilgili önceki gün operasyon başlatıldı.

Birkaç adrese baskın düzenlendi. Baskınlarda Reina saldırganı Masharipov bulunamadı ancak trafik kontrolü sırasında araçta olan kişilerden biri gözaltına alındı.

Şüpheli, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alındı. Polisin aldığı ilk ifadeden sonra arka koltuktaki kişinin Masharipov olduğu iddiası daha güçlü hale geldi.

Araçtaki kişinin Reina saldırganı olup olmadığını belirlemeye yönelik çalışma sürüyor. Bu arada İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yürütülen çalışma kapsamında, teröristin geldiği ve kaçtığı güzergâh ile birlikte, gece kulübünün içerisinde, çevresinde ve diğer illerde bulunan çok sayıda güvenlik kamerasından görüntü alındı.

Görüntüleri incelemek için özel ekip kuruldu. Özel ekibin yoğun çalışma sonucu 90 bin saatlik görüntü incelediği öğrenildi.
Kaynak: Hürriyet

Reina’nın facebook sayfasına ‘sizi istiyorum’ yazmıştı… Karar çıktı

İstanbul Ortaköy’de 39 kişinin hayatını kaybettiği Reina’daki katliamdan kısa süre önce, eğlence merkezinin sosyal medya hasabına, ’Woo George’ adlı sosyal medya kullanıcısı tarafından, ’Sizi istiyorum’, ’Dövüşe 5 kala’ mesajları yazıldı.

Söz konusu hesabın kullanıcısı olduğu iddia edilen F.S.M., polis ekipleri tarafından Düzce’nin Cumayeri İlçesi’nde gözaltına alındı.

Emniyette işlemleri tamamlanan F.S.M., bugün adliyeye sevk edildi. Şüpheli, nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘Vurdum elindeki flashbang patladı’

Katliam öncesi Reina’nın sayfasında esrarengiz 2 mesaj!

Kaynak: Hürriyet

Reina’nın sosyal medya hesabına mesaj yazan kişi tutuklandı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)- İSTANBUL Ortaköy’deki ünlü gece kulübü Reina’daki terör saldırısından önce eğlence merkezinin sosyal medya hesabına, ‘Sizi istiyorum’, ‘Dövüşe 5 kala’ yazan ‘Woo George’ adlı sosyal medya hesabının sahibi olduğu iddiasıyla Düzce’de gözaltına alınan F.S.M., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İstanbul Ortaköy’de 39 kişinin hayatını kaybettiği Reina’daki katliamdan kısa süre önce, eğlence merkezinin sosyal medya hasabına, ‘Woo George’ adlı sosyal medya kullanıcısı tarafından, ‘Sizi istiyorum’, ‘Dövüşe 5 kala’ mesajları yazıldı. Söz konusu hesabın kullanıcısı olduğu iddia edilen F.S.M., polis ekipleri tarafından Düzce’nin Cumayeri İlçesi’nde gözaltına alındı. Emniyette işlemleri tamamlanan F.S.M., bugün adliyeye sevk edildi. Şüpheli, nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaynak: Hürriyet

Fransız şarkıcının ‘Reina’ şarkısı tepki çekti

Fransız şarkıcı Frederic Fromet, yılbaşı gecesi İstanbul’da Reina’ya yapılan terör saldırısı sonrası hazırladığı korkunç sözleri olan şarkı büyük tepki çekti. Fromet kara mizah yapmak istediği şarkısında “İstanbul’da Reina’da bomba patladı hepsi öldü. Onlar için güzel bir yılbaşı oldu.” sözlerine yer verdi. Şarkının sözlerinde Nice’teki ve Berlin’deki terör saldırıları da yer aldı.

Şarkının sözleri ise şöyle: “Bombalama eylemi İstanbul’da çok güzel geçiyor. Hele Reina’da. Eğer bizden bir kurban varsa problem .Ama yoksa ölenler bizim için problem değil. Türkler ağlamalı zırlamalı güzel bir yılbaşı geçirdi. Sıcak diskotekte oynarken bomba patladı ve hepsi öldü. Güzel bir yılbaşı. Suriye’desiniz ama kendi derdinizle uğraşın”

Şarkıcının ‘Macarena’ olarak bilinen hareketli  şarkının üzerine yazdığı sözlerle böyle hassas bir konuda mizah yapması tepki topladı.

Beşiktaş’taki gece kulübünde yılbaşı gecesi terör saldırısı düzenlenmiş ve 39 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıya dünyaca ünlü sanatçılar tepki göstermiş ve Türkiye’nin yanında oldukları mesajını paylaşmıştı.

 
Kaynak: Hürriyet

Özel güvenliğe 15 Temmuz ayarı

Özel güvenlik şirketlerinin kurucu, yönetici, eğiticileriyle ortaklarında aranan şartlara ‘güvenlik soruşturması olumlu’ olmak hükmü eklendi. Özel güvenlik görevlileri hakkında, silah taşısın taşımasın, 5 yılda bir kimlik yenileme sırasında yapılan güvenlik ve arşiv soruşturması, gerekli hallerde bu süre beklenmeksizin yapılabilecek. Böylece halen sektörde çalışan 320 bin özel güvenlikçi yeniden arşiv ve güvenlik soruşturmasından geçebilecek.

KHK ile kanunda yapılan değişiklikle, soruşturması olumlu olmayan bu kişiler özel güvenlik şirketinin kurucu, yönetici, eğiticisi veya tüzel kişi ortağının yetkili temsilcisi olamayacak. Ayrıca bir alanda 15 kişiden fazla güvenlik görevlisi çalışan yerlerde en az bir güvenlik sorumlusu olması gerekecek.

Güvenlik sorumluları en az iki yıllık üniversite mezunu olacak. Valiler kamuya açık alanlarda, AVM’ler, konserler, spor karşılaşmaları gibi özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan tedbirleri yetersiz bulup, artırılmasını isteyebilecek.

İL DIŞINDA SİLAH İÇİN İZNE GEREK KALMADI

Yapılan bir başka değişiklikle koruma olarak silah taşıma yetkisi olan özel güvenlik görevlileri, korudukları kişiyle birlikte oldukları sürece il değiştirdiklerinde valiliklerden izin alma zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca yanlarında korudukları kişi olmaksızın il sınırları içinde silah taşıyabilecekleri hükmü getirildi.

Özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıranlara verilen para cezası bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen kurum ve kuruluşlara her tespit için 3 bin lira para cezası verilecek.

POLİSE DİRENENİN KİMLİĞİ İPTAL OLACAK

Genel kolluk kuvvetlerine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla direnen veya kullanan ya da tehdit eden özel güvenlik yöneticisi ve görevlisi ile ateşli silahını bu kanuna aykırı veya görev alanı dışında kullanan, görevi dışında üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan özel güvenlik görevlilerinin kimlik kartları iptal edilecek ve bir daha özel güvenlik alanında çalışamayacak.

TERÖRLE İRTİBATI OLAN KAPATILACAK

Yine yasada yapılan değişiklikle amacı dışında faaliyet gösterdiği veya suç kaynağına dönüştüğü ya da terör örgütlerine aidiyeti, irtibatı ya da iltisakı bulunduğu tespit edilen şirketlerin faaliyet izni iptal edilecek. Bu şekilde faaliyet izni iptal edilen şirketlerin kurucu, temsilci ve yöneticileri özel güvenlik alanında faaliyette bulunamayacak.

60 bin çalışanıyla özel güvenlik sektörünün en büyük temsilcisi olan Güvenlik Servisleri Organizasyonları Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, KHK değişikliklerinin Kayseri, Beşiktaş, Reina terör saldırılarıyla ilgili olmadığına dikkat çekti. Kösereisoğlu, şöyle konuştu:

REİNA İÇİN DEĞİL 15 TEMMUZ İÇİN YAPILDI

“Geçtiğimiz 6 ayda ortaya çıkan ve olması gereken değişiklikler bu KHK ile yapıldı. Sözkonusu düzenleme genel hatlarıyla koruma seviyesinin arttırmaktan ziyade 15 Temmuz sonrası yaşanan sürece istinaden yapılan düzenlemeleri içeriyor. Özel güvenlik sektörünü, şirketlerini, yöneticileri ve özel güvenlik çalışanlarının kontrol altında tutulmasını amaçlanıyor. Bu konuda şimdiye kadar bir suistimal sözkonosu değil dolayısıyla, bu değişiklikler bir suistimale istinaden değil, olası durumlara karşı tedbir amaçlı yapıldı.

ÖZEL GÜVENLİKLE TERÖR ÖNLENEMEZ

Özel güvenliğin silahlı olarak eğitim öğretim kurumları, sağlık tesisleri, talih oyunları, özel toplantı ve gösteri yerleri, içkili yerlerde silahlı görev yapamazlar maddesi halen duruyor. Bu maddenin tamamında değil ama belki bir kısmında sınırlı değişiklik yapılabilirdi. Stratejik tesisler ve kamuya açık alanlarda, özel güvenlik isteğe bağlı değil, zorunlu kılınabilirdi. Örneğin konser, spor karşılaşması, Reina gibi eğlence alanlarında özel güvenlik tedbirleri zorunlu olabilir. X-ray cihazı, kapı dedektörü, elemanların eğitimi, güvenlik kamerası gibi önlemler zorunlu olabilir. Ama öbür taraftan özel güvenliği görevi küçük asayiş olaylarının ötesine geçti. Şimdi terör konuşuyoruz. Bize boyumuzu aşacak misyon yüklenmesi doğru değil. Özel güvenliğe terör misyonu yüklenemez. O nedenle silah kullanımının yaygınlaşmasını doğru bulmuyoruz. Kapıya gelmiş terörü özel güvenlikle önleyemezsiniz. Belki eğitimleri artırarak hasarını azaltırsınız ama silah kullanımının yaygınlaşması başka sonuçlara neden olabilir. Masum insanların ölümüne, yaralanmasına ya da silahların amacı dışında suç örgütlerinin eline geçmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle silaha ilişkin düzenlemelerde dikkatli olmak gerekir.

VALİ AVM GÜVENLİĞİNİ ARTIRABİLECEK

Valilikler liman, gümrük, gar, spor müsabakası gibi sınırlı yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerinin artırılmasını isteyebiliyorken KHK ile yetkileri genişletildi. Buna göre özel güvenlik izni verilen yerlerin tamamında alınan tedbirleri yetersiz gördüklerinde valiler, ek önlem alınmasını isteyebilecek. Örneğin market, AVM, hastane, havalimanı gibi özel güvenliğin hizmet verdiği yerlerde tedbirlerin eksikliğini gördükleri takdirde valiler, daha fazla önlem alınmasını isteyebilecek.

Özel güvenlik görevlilerini çalıştıkları her birimde özel güvenlik sorumlusu bulunmuyordu. Eklenen bir fıkrayla hem şubelerinde, hem de kadrosu 15 kişi ve üzerinde olan yerlerde bir güvenlik sorumlusu belirlenmesi şartı getirildi. Böylece AVM’ler gibi 15 kişiden fazla güvenlik görevlisinin çalıştığı yerlerde en az ön lisans mezunu güvenlik sorumlusu istihdam edilecek. Bu da yaklaşık 5 bin kişinin bu konuda görevlendirilmesini gerektirecek.

Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin sendikalı olmalarına karşı bir engel yoktu ama güvenliğin temini amacıyla grev yapmaları yasaktı. Grev yasağına uymayan güvenlik görevlisine engel yoktu. Bu yasayla grev yapan güvenlik görevlilerine cezai yaptırım geldi. 6 ay boyunca görev yapmalarına izin verilmeyecek.”

 
Kaynak: Hürriyet

Organizatör aileleri 3 kente dağıtmış

Reina saldırganı ile Konya’da aynı adreste bulundukları tahmin edilen şüphelilerin sorgusuna, irtibatlarının tamamı belirlendikten sonra başlanacağı öğrenildi. Şüphelilerden 4’ünün DEAŞ örgütü için önemli isimler olduğu kaydedildi.

Reina’daki saldırıda organizatörün Türk vatandaşı olduğu ve her yerde arandığı öğrenilirken, bu kişinin 4 aileyi önce Konya’da belirlenen adreslere yerleştirip sonra İstanbul, Bursa ve İzmir’e gönderdiği tahmin ediliyor. Yapılan tespitlere göre bu kişinin dağıtımını yaptığı ailelerden İstanbul’a gönderdiği, Reina saldırısını gerçekleştirdi. Bursa’ya gönderilen aileye ulaşılamadı. İzmir’e gönderilen üç aile ise İzmir Buca ve Bornova’da tespit edilen adreslere yapılan operasyonla gözaltına alındı. İzmir’deki aileye evleri kiralayan yabancı şüphelinin de burada gözaltında olduğu öğrenildi.
Kaynak: Hürriyet

‘Vurdum elindeki flashbang patladı’

İstanbul Reina’da yılbaşı gecesi 39 kişiyi katleden Abdulgadir Mashnaripov’u saldırı anında tekmeleyen 28 yaşındaki T.B., Reina’ya nişanlısı ve bir grup arkadaşıyla gitmişti. Arkadaşları Mustafa Sezgin Seymen ve Mustafa Kaya, o gece can verdi. T.B., yaşadıklarını şöyle anlattı:

YANIMIZDA VURULDU
“Akşam yedi kişi Reina’ya gittik. Rahmetli Mustafa Sezgin Seymen ve nişanlısı, ben ve nişanlım. Bir başka nişanlı çift ve bir bekar arkadaşımız da bizimle birlikteydi. Ben gemi kaptanıyım. Hepimiz denizcilikten tanışıyoruz. Giderken endişe yaşadık. Bir tedirginlik vardı ama mekâna girdikten sonra kalmadı. Locamızda oturuyorduk. Rahmetli Mustafa üç dakika önce tuvalete kalkmıştı. Nişanlısı yanımızdaydı.

Bulunduğumuz yerde iki Faslı kız vardı. Biri başından, diğeri ayağından vuruldu. Başından vurulan, bizim yanımızdaydı. İlk anda o hareketlendi. Kavga var sandık. Müzikten dolayı silah sesini duymamıştık. Sonra silah sesleri duyuldu, yere yattık. Kızlar şoka girmişti. Ben biraz sakindim. Mustafa tuvalete giderken (kurşuna) yakalandı, sanıyorum. Diğer arkadaşımız da vuruldu. Hayli silah sesi geldi. Beş dakika şiddetli biçimde sürdü. Mekân barut kokuyordu. Herkesi öldürecek sandık. Saldırgan bizim yakınımızda da ateş etti. Arkamızdaki locada vurulanlar oldu. Yerde biri yüzükoyun yatıyordu, ölmüştü.

‘NEFES ALMA’ DEDİM
Silah sesleri kesilince etrafı gözlemeye başladım. Nişanlımla yan yanaydım, yüzümüz birbirine dönüktü. Herkes yatmıştı ve ölü numarası yapıyordu. Biri yerde inliyor, ‘Kız arkadaşım vuruldu’ diyordu. ‘Sus’ dedik. Kıpırdayanları uyardık. Nişanlım, ‘Geliyor’ diye kulağıma fısıldadı. ‘Gözünü kapat, nefes alma’ dedim. Daha önce flashbang patlatmış ve silah sesleri duyulmuştu. Barın oradan geldi. Sol elinde flashbang vardı. Sağ eliyle pimi çekti. Elbombası sandım. Kafamda yazmıştım: Önce bomba patlatır, sonra sıkar diye.

ELİNDE SİLAH GÖRMEDİM
Nişanlımla benim ayakucumuzda çöktü. ‘Allahu ekber’ diye bağırdı. ‘Hayır, hayır’ diyerek tekme attım. Tekme atmamla bomba elinde patladı. On saniye süreyle bende de körlük oldu, kulaklarım çınladı. Çünkü bomba yüzümde patlamıştı. Patlayınca bir hayli ışık ve azıcık alev çıktı. Sağ ayağım 20 dakika yandı. Ben onu ses bombası sandım.Yanımıza geldiğinde, flashbang’i yavaşça bırakıp çekilecekti diye düşünüyorum. Ciddi görüntü ve ses hüzmesi çıkarıyordu. Kendinizi müdafaa edemezdiniz. Patlatıp insanları sersemleterek silah kullanacaktı. Elinde silah görmedim. Biz tekmeden sonrasına kendimizi hazırlamıştık. Şimdi bize gelecek diye düşündük. Bizi vurmasını bekledik. Çünkü silah sesleri devam etmişti. Ben tek olmadığını düşünmüştüm. Tek olduğunu bilsem, tekmenin devamını getirirdim. Öldürme hareketi yapardım. Yakalama ve etkisiz hale getirme imkânım vardı. Buna çok üzüldüm. O an cesaret edemedik. Beş dakika sonra ‘Teslim ol’ sesleri geldi. Hareketleneni vurmak için söylüyor diye düşündüm. ‘Polis yanımıza gelene kadar kimse kalkmasın’ dedim. Sonra özel harekâtçılar geldi. Bence bunu tek başına yapması imkânsız. Hiç kimse girdiği mekândan bu kadar rahat çıkamaz. Bunu önceden planlamıştır. Elini kolunu sallaya sallaya içeri giriyor. Ona içeriden cep telefonuyla bilgi veren biri olduğunu düşünüyorum. Bu adamın mutlaka bir destekçisi vardı.”

Saldırgan tekmeyi yiyince geriye doğru savruluyor ve elindeki ‘flashbang’ patlıyor. Terörist, patlamanın etkisiyle yerde 10-15 saniye hareketsiz kalıyor. Elinden yaralanan terörist, kendisine gelir gelmez ise birçok kişiyi katlettiği kulüpten çıkıyor.

Kaynak: Hürriyet

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz