Yeni bir savaş uçağı geliştirme üzerinde çalışılacak..

0

Başbakan Binali Yıldırım, resmî ziyaret gerçekleştirmek üzere Türkiye’de bulunan Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’i kabul etti.

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: “Terörün günümüzde önemli tehditlerden birisi olduğunu göz önüne aldığımızda havaalanlarının güvenliği, havaalanlarına gelen giden yolcuların terörle bağlantısının olup olmadığı veya terörist ataklara karşı gerekli emniyet tedbirlerinin eksiksiz alındığının teyit edilmesi amacıyla karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda her iki ülkenin sivil havacılık idareleri birlikte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca birtakım tatbikatları gerçekleştirecekler.

15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’ye olan desteğini anında göstermiş, Türk halkının desteğini, sevgisini kazanmıştır. Teşekkür ediyorum. Terör örgütleriyle yaptığımız mücadeleyi anlatma fırsatı bulduk. Irak ve Suriye başta olmak üzere daha fazla işbirliği yapma konusunda tam mutabakat sağlamış bulunuyoruz.

Az önce Milli Muharif Uçak Projesi geliştirmeye yönelik bir sözleşme imzaladık. Sözleşme ile birlikte her iki firma yeni bir savaş uçağı geliştirme üzerinde çalışacaklar. Havalimanlarının güvenliği konusunda teşkilatlarımız birlikte çalışacak. Teröre karşı daha fazla işbirliği yapmamız konusunda mutabık kaldık. 15 Temmuz darbe girişimi konusunu, kendisine anlatma imkanımız oldu. FETÖ konusunda gerekenin hukuk içinde yapılmasını talep ettik. Kıbrıs konusunu görüştük. Çözüm arayışı bütün hızıyla devam ediyor. Bizim de isteğimiz iki tarafı memnun edecek çözüm olmalı.

İlişkilerimiz sadece ticaretin 16 milyardan 20 milyara çıkarılması değil. Bundan çok daha büyük hacimlerde ekonomik işbirliği, yatırım fırsatları var. İngiltere menşeili 3 bine yakın şirket var. Onları biz kendi şirketlerimiz olarak görüyor ve her türlü desteği de veriyoruz. Bizim de firmalarımızın İngiltere’de yatırımları var, bunların artmasını istiyoruz.”

Dünyada dört özgürlüğün olmasını istiyoruz. Bunlar, insanların, sermayenin, hizmetlerin, malların serbest dolaşımı. Bu sağlandığı ölçüde küresel huzur ve barış sağlanacaktır.

Bu mülteci meselesi küresel bir konu. Mülteci konumunda 55 milyon insan var. BM’ye üye ülkelerin sayısı 200 civarında. Dolayısıyla bu sorunu yok sayamayız. Duvarları yükselterek bu işi çözemeyiz. Bu işin çözümü daha fazla işbirliği. Sorun olan bölgelerdeki sorunu çözmek için daha fazla irade. Kimse durup dururken evinden vatanından uzaklaşmaz. Biz kapılarımızı sonuna kadar açtık, yine açarız. Çünkü bizim inancımız, bizim kültürümüz bize söyledi.

İnsanların yardıma ihtiyacı varsa mutlaka yardım edeceksiniz. İnsanların hayatını kurtarmak, onların hayata tutunmasını sağlamak en büyük insanlık görevi. Yardım geliyor mu, çok zayıf. Biz 26 milyar dolar bugüne kadar harcamamız olmuş. Gelen toplam yardım tutarı 700 milyon dolar. Yardım gelse de gelmese de bu işi yapmaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin yükünün hafiflemesi için daha fazla ellerini taşın altına koysunlar. Takdir etmelerini takdir ediyoruz ama yetmez, yük almalarını da bekliyoruz.”

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ise “Görüşmekten memnuniyet duydum. Terör tehdidi mücadelesi açısından Türkiye önemli. Yeni bir stratejik ortaklık paylaştık, istihbarat paylaşımı. Kıbrıs konusunda da kısa bir sürede anlaşmaya varılması konusunda çabalarımız devam ediyor. Ben Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumunun devam etmesini istedim.” dedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz