Erdoğan’dan “İslamist terör” tepkisi..

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel’i kabul etti. Görüşme sonrası iki lider gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslamist terör” ifadesinin kullanılmasına tepki gösterdi.

Anayasa değişikliği ve referandum konusundaki bir soruya Merkel: “Ben kendi tarafımda şuna dikkat çektim. Özellikle bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımını teminat almak için çabaların harcanması gerektiğini ifade ettim ve referandumda AGİT temsilcilerinin hazır bulunmasının iyi olacağını söyledim. Türk halkının temmuz ayında savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiğinin önemli olduğunu söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli.” karşılığını verdi.

Erdoğan, “Bir defa muhalefetin, özellikle güçler ayrılığı ile ilgili ileri sürmüş olduğu tezin şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik, ki bu metin parlamentodan bugün yarın bana ulaşacak. Yasama organı yine var, yürütme organı yine var, yargı yine var. Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi gibi bir şey söz konusu değil. Burada bütün mesele bir defa yürütmenin çok daha seri şekilde çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş, yasama organının çok daha serin kararlar almasının yolları açılmıştır. Yargı aynı şekilde varlığını koruyor. Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardaki gibi hususlar söz konusu değildir. Nihai kararı Nisan ayında millet verecek. Millet nasıl karar verirse herkes buna uyacak.” diye konuştu.

“FETÖ yandaşlarının bir kısmının Almanya’da olduğunu biliyoruz. Bunların iadesi konusunda Almanya’nın adımları olacak mı?” sorusuna da Merkel, “Biz terörle mücadele konusunda ve bu suçlara karşı mücadele konusunda kararlıyız. Türkiye’nin beklediği şekilde… Fakat bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Bazı mahkeme kararları var, bazı konularda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Adalet Bakanlarımız görüşecek. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerinin sonucuna saygı duymalıyız. Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB nezdinde çalışan imamlar… Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması için Alman Hukuk devletine aykırı bir şey olmamalı demokratik sistemde.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Burada bir şeyi vurgulamam lazım. İslamla terör bir araya gelemez. İslamın kelime anlamı barıştır. Biz bu ifadeyi terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer. Biz DEAŞ terör örgütünden dolayı İslamist terör örgütünü kullanırsak bu üzücü olur. Kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak zorundayız. Ben şahsen bir Müslüman olarak bunu asla kabul edemem.

Dünyada DEAŞ’a karşı verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında. Aynı şekilde FETÖ’cü örgütle alakalı, YPG, PYD, PKK neyse FETÖ odur. Bu darbe yapan eğer Almanya’ya kaçıyorsa, orada barınıyorsa… Bunlara karşı Alman yönetiminin de Adalet Bakanlarımızın da görüşmesiyle sonuç almayı umuyoruz. Amerika’ya da 85 koli belge, bilgi gönderdik hala yargıdan çıkacak karar bekleniyor. Aynı zamanda NATO’da beraberiz. Bu konuda daha seri kararlar almalıyız. Geciken adalet adalet değildir.” dedi.

Daha sonra Merkel, “Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bu nedenle İslami ile İslamist arasında bir fark var. İnsanlarımızın Müslümanlara çok büyük takdir duyduklarını ve terörle mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz