Köpeklerin Bazı Tür (Species), Üreme ve Havlama Özellikleri

0
Prof. Dr. Orhan Yılmaz

Bazı köpek ırkları dışında, köpeklerin genellikle çeneleri uzundur. 

Köpeklerin ağzında 42 diş bulunur. Ön dişler ilk ısırmada, köpek dişleri avın eti ile sinirlerini kesip ayırmada, arka azı dişler ise çiğnemede kullanılır. Avı iyice yakalamakta kullanılan ön azı dişleri uzun ve keskindir. 

Köpeklerin ter bezleri olmadığı için, terleyemezler. Herhangi bir aşırı güç sarf ettiklerinde veya fazla sıcak etkisi altında kaldıklarında, vücutlarında biriken fazla ısıyı atmak için dillerini dışarı çıkarırlar ve daha hızlı solumaya başlarlar. Böylede vücut ısılarını tekrar aynı seviyeye getirirler. Biz insanlar ve diğer birçok hayvan bunu terleyerek yapar.

Köpeklerde normal vücut ısısı ortalama 38,4 derece, nabız dakikada 70-100 ve solunum 15-30’dur. 

Pençeleri hareketsizdir. Köpeklerin tırnakları kedi, aslan, kaplan, leopar gibi kedigillerde olduğu şekilde içeri çekilemez. 

Ön ayaklarında 4 parmak, 5 tırnak bulunur. 5. tırnak ayak bileğinin iç tarafındadır. Arka ayaklarında 4 parmak, 4 tırnak bulunur. 

Kangal ve diğer bazı ırk köpeklerin arka ayaklarında 4 parmak olmasına rağmen fazladan 5., 6. veya 7. tırnak bulunabilir. Sadece Afrika Yaban Köpeği (Lycaon pictus)’nin bütün ayaklarında 4 parmak ve 4 tırnak bulunur.

Dişi köpeklerin genellikle 8 veya 10 meme başı bulunur. Dişinin meme başında tek değil, 3-4 delik birden vardır. 

Gebelikleri ortalama 9 hafta, yani 63 gündür. 

Bir batında genellikle 3-10 arası yavru doğururlar. Bazı köpekler ilk doğumunda sadece 1-2 yavru yapabilir. Bazı ırk köpekler 10 taneden fazla yavru da verebilir. 

Bu konuda, kayıtlara geçmiş dünya rekorları ABD’den gelmiştir. 

Pensilvayna Eyaleti’nin Ambler Şehri’nde yaşayan W. N. Ely’ye ait Lena isimli American Fox Hound (Amerikan Tilki Tazısı) köpeği 1944 yılında bir batında tam 23 yavru dünyaya getirmiştir. 

Yine Missouri Eyaleti’nin Benanon Şehri’nde yaşayan Robert Rodden’a ait Careless Ann (Patavatsız Ann) adındaki St. Bernard köpeği de 1976 yılında, bir batında tam 23 yavru dünyaya getirmiştir. 

Köpeklerin havlaması ırklara göre farklılıklar gösterebilir. Basenji ve Malamute gibi birkaç ırk asla havlayamazlar. Bunların dışında köpekler tür özelliği olarak havlarlar. Bu havlama sesi köpeğin morfolojik yapısına göre değişiklik gösterir. 

Kangal (Karabaş) Çoban Köpeği gibi iri köpekler çok yüksek perdeden ve ürkütücü biçimde havlarlar. 

Küçük yapılı süs köpekleri kesik kesik havlar. 

American Fox Hound (Amerikan Tilki Tazısı)’ın ise son derece melodik bir havlama sesi vardır.

Samoyed ırkına üye köpekler sık sık, İskoçya Terrieri gibi ırklar ise nadiren havlarlar. 

Bir Küba köpek ırkı olan Castro Laboreiro ise kalından inceye doğru sesini incelterek havlar. 

Grand Bleu De Gascogne (Büyük Mavi Gaskon) gibi bazı av köpekleri çeşitli tonlarda havlayarak, avın ne kadar uzakta olduğunu sahibine bildirebilir. 

Eskimo Köpekleri havlamaktan daha çok kurtların uluması gibi ses çıkarırlar.

Köpeklerin bu denli değişik sesle havlamaları da, değişik dillerde değişik şekillerde yazılmalarına neden olmuştur. 

Havlama sesi, Türkçe’de “hav hav” şeklinde yazılır. 

İngilizce’de “bov vov”, “vuf vuf”, “yip yip” ve “arf arf” olmak üzere 4 değişik şekilde ifade edilebilmektedir. 

Havlama sesi Almanca’da “hau hau” veya “vau vau”, Fransızca’da “ua ua”, İtalyanca’da “bu bu”, İspanyolca’da “gau gau” veya “yav yav, Romence’de “ham ham” şeklinde yazıya dökülür. 

Rusça’da “vas vas” veya “vaf vaf”, Arapça’da “au au”, Vietnamca’da “gau gau”, Çince’de “vang vang”, Japonca’da “van van” ve Hintlilerin Sanskritçe’sinde ise “bhuk bhuk” olarak yazılır.

Hepinize köpek saldırısı ve ısırığından uzak günler dilerim…

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz