Erdoğan: Kendi göbeğimizi beraber birlikte kesmek zorundayız

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesinde konuştu. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinin 2015’de dünya nüfusu içindeki payı yüzde 6,2 olmasına karşılık, dünya ticaretindeki payının sadece yüzde 2 olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

Öncelikle, bölge içi ticareti arttıracak adımları atmamız şarttır. Bu sebeple, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesi çok önemlidir. İlgili üye ülkeleri bu projenin faal hâle getirilmesi için gerekli şartları yerine getirmeye davet ediyorum. Aynı şekilde, ülkelerimiz arasında ticaretin ve temasların artması için hava, kara ve demiryolu bağlantılarının kalitesini de yükseltmeliyiz.

Üye ülkeler olarak teşkilatı sahiplenme konusunda da bazı sorunlarımız bulunuyor. Şüphesiz sahiplenmenin en önemli tezahürü, bütçe sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Burada yaşadığımız sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum. Sekretaryanın uzmanlık ve beşeri kapasitesinin güçlendirilmesi için başlatılan reform sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasını diliyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmek, ancak güvenlik ve istikrarımıza yönelik tehditlerin bertaraf edilmesiyle mümkündür.

Her ne kadar bu toplantı bir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi olsa da, bugün asıl çerçevesini çizen siyasettir, siyasi yaklaşımdır. Öyleyse bu kardeşler topluluğu için özellikle adımlarımızı atarken siyaseti bir kenara koymak mümkün değil. Bu siyasi mücadelede birbirimizle olan dayanışmamız çok büyük önem arz etmektedir. Birçok ülkenin burada sıkıntıları var, Afganistan’ın sıkıntıları var, Azerbaycan’ın yıllardır çektiği sıkıntılar. Özellikle Dağlık Karabağ sorununu görmezden gelemeyiz. 20 yılı aşkın bir süredir devam eden bu görüşmeler bir neticeye ulaşamamıştır, Minsk Üçlüsü bu işi çözememiştir. Öyleyse biz kendi göbeğimizi beraber birlikte kesmek zorundayız.

Burada gerek ECO, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak dayanışma içerisinde bu adımları kararlılıkla atmak durumundayız. Ermenistan’ın işgalci tavrını hep birlikte her tür uluslararası toplantıda dillendirmek durumundayız. Gerek ECO, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bunun sürekli takipçisi olmak durumundayız. Ve ben inanıyorum ki, eğer bunu birlikte sürdürürsek netice almamız da daha kolay olacaktır. Aynı şey Afganistan için de geçerli; Afganistan’ı eğer kendi başına bırakacak olursak, Afganistan da terörün kucağından kurtulamayacaktır.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz