Kılıçdaroğlu: ‘Bekleyin, 16 Nisan’dan sonra’ diyorlar; niye 16 Nisan’dan sonra?

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlarla buluştu. En büyük eksikliğin uzlaşma kültürünü yeteri kadar benimsememek olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Söz konusu vatansa niye uzlaşamıyoruz? Niye kavga ediyoruz? Bir uzlaşma kültürünü kendi topraklarımızda yaşatmazsak nasıl yaşayacağız kavga ederek? Kavgadan bıkmadık mı? Bu kavga, bu dil toplumu ayırmıyor mu? Neden bundan vazgeçmiyoruz? Uzlaşma kültürünü kabul etmemiz lazım.

Lafla peynir gemisi yürümez. Bir şeyi yapacaksanız oturup yapacaksınız. Bakanımız gidiyor Hollanda’ya, içeri almıyorlar. Uçağı geri çeviriyorlar. Bu, bizim onurumuza dokunuyor. ‘En ağır şekilde bedelini ödeyecekler’. Nasıl ödeyecekler? ‘Bekleyin, 16 Nisan’dan sonra’. Niye 16 Nisan’dan sonra? İktidar tamam, muhalefet destek veriyor. Sonuna kadar destekliyoruz. Niye o zaman gereğini yapmıyorsun? Hollanda ile ilişkilerin tamamını alın askıya. Almıyorlar, niçin? İsrail, bizim 9 vatandaşımızı açık denizde katletti mi? Katletti. Ezanı yasakladı mı? Yasakladı. ‘Gazze’de abluka kalkmazsa İsrail ile bir araya gelmeyeceğiz’ dediler. Ne oldu? Abluka kalkmadı. Türkiye’nin itibarı 20 milyon Dolar’a satıldı. Bu, benim ağrıma gidiyor.

Almanya’ya gidildi. Bakanımız sokulmadı. Propaganda yapamazsınız, dediler. ‘Almanya gününü görecek’. Nasıl görecek? İncirlik Üssü’nde Alman askeri var. Çıkarıyor musun? Çıkarmıyorsun. Konuşuyorsun. Bu millet, konuşmaktan bıktı. Ne yapacaksan çık, adam gibi yap. Biz de sana her türlü desteği vereceğiz. ’16 Nisan’dan sonra yapacağız’. 16 Nisan’dan sonra diyecekler ki ‘Bunu gene FETÖ karıştırdı. Böyle bir şey olmaz. Kusura bakmayın. Gelin, hep beraber tokalaşalım. Bu işi idare edelim’. 16 Nisan’dan sonra göreceksiniz. Bunlar Türkiye’nin itibarına gölge düşürür. Doğru değil.

Bir önceki yasama döneminde 4 siyasi parti bir araya geldi ve 80 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı ama çıkmadı. Sonra yeniden oturalım konuşalım dediler. Ben size perde arkasını anlatayım. 15 Temmuz darbesinden sonra Saray’ a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakan’a ve Devlet Bahçeli’ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. ‘Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım’ dedim, ‘tamam’ dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra ‘anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi’ dediler. ‘Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım’ dedik. ‘Sorunu çözelim’ dedik. ‘Hayır başkanlığı getireceğiz’ dediler. ‘Biz bunu uygun görmüyoruz’ dedik.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz