İbrahim Kalın’dan “15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen’in olduğuna ikna olmadık” açıklamasına cevap

1

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya Federal Haberalma Servisi’nin Başkanı (BND) Bruno Kahl’ın “15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen’in olduğuna ikna olmadık.” şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını cevaplayan Kalın, şunları söyledi: “FETÖ’ye kimlerin arka çıktığını göstermesi açısından çok ibretli bir tablo bu. Siz en son BND başkanının ne zaman açıklama yaptığını duydunuz? Çok nadirdir, Alman istihbarat başkanının böyle spesifik bir konuda çıkıp, hani genel bir güvenlik değerlendirmesi de yapmıyor, çok özel bir konudan bahsediyoruz.

15 Temmuz darbesi-FETÖ ilişkisinden bahsediyoruz. Bu konuda Alman istihbaratı BND başkanının çıkıp açıklama yapması, bu çok yönlü okunması gereken bir şeydir. Bu Avrupa’da FETÖ’yü aklama operasyonudur. Bizim Avrupa’ya, Amerika’ya FETÖ konusunda yaptığımız bildirimleri, baskıyı boşa çıkartmaya dönük bir hamledir. Bu, Almanya devletinin nasıl dolaylı yollardan PKK’ya arka çıkıyorsa aynı şekilde FETÖ’ye de arka çıkacağının işaretedir. Zaten şu anda bir sürü FETÖ kaçkını firari suçlu Almanya’da. Alman istihbaratının bu adamların nerede olduğu, ne iş yaptığı, kimlerle görüştüğüne dair bir bilgisinin olmama ihtimali var mı? Peki niye koruyup kolluyorlar bunları o zaman? Demek ki Türkiye’ye karşı kullanacakları elverişli enstrümanlar bunlar. Türkiye’ye karşı kullanabileceklerini düşünüyorlar.

Yaklaşık 1.5-2 ay kadar önce AB istihbarat örgütlerinin raporu diye bir şey, basına sızdırıldı. Orada da 15 Temmuz darbesinin FETÖ tarafından yapıldığına dair ikna edici deliller için yok denildi. Bu konuda resmi kanallardan girişimde bulunduk. Bir, kim bu AB istihbarat örgütleri? İki, böyle bir şeyi diyelim ki 10 tane AB ülkesinin istihbarat örgütünün ortak hazırladığı bir şey, böyle bir raporu Türkiye istihbaratıyla hiçbir şekilde istişare etmeden nasıl yaparsınız? Olabilir mi? Yani düşün bir Avrupa ile ilgili bir çalışma yapacağız, ilgili AB ülkelerinin hiçbirisiyle temas kurmadan rapor yayınlayacağız. Yani böyle bir uygulama diplomaside, devlet ilişkilerinde yok. Üç, siz bunu basına sızdırmak suretiyle bir kamuoyu oluşturmak istiyorsunuz belli ki. Ve bu konuda bizim bütün sorularımızı cevapsız bıraktılar. O raporu kimin hazırladığı, kimin sızdırdığı hala muamma. Böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi?”

1 Yorum

  1. Politikacılar, dünyanın her ülkesinde, iktidarda olsunlar, muhalefette olsunlar, hep kendi taraflarına yontuyorlar. Bu nedenle de bırakın sokaktaki insanı, Avrupa’da poitikacılar bile başka bir ülkenin politikacısından çok, o ülkenin özgür basınında yazılanlara inanıyorlar.
    Şu anda Türkiye’nin acilen özgür basına ihtiyacı var!

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz