Kılıçdaroğlu: Bu kadar yetkiyi tek kişiye vermek doğru mu?

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun’da konuştu. Demokratik toplumlarda uyumu sağlayan temel kanunun anayasa olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Anayasaların toplumsal uzlaşma belgesi olduğunu ve toplumu bölüp ayrıştırmaması gerektiğini vurguladı

Anayasa değişikliği ile bir kişinin olağanüstü yetkilerle donatılacağını savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: Bizim, 80 milyon vatandaşı temsil eden TBMM’yi bir kişi hangi gerekçeyle feshedecek? Madem ki milli iradeyi feshetme yetkisine sahip, bu milli iradenin değeri var mıdır? Bir kişi 80 milyondan büyük müdür?

Kendimize bir soru daha soracağız, cumhurun başkanı, yani başkan. Taraflı mı olmalı, tarafsız mı? Tarafsız olmalı, partizan olmamalı diyorsanız gidip ‘Hayır’ oyu kullanacaksınız. Başkan aynı zamanda hem başkan, hem de genel başkan olacak. Bu normaldir diyorsanız gidip ‘evet’ mührünü basacaksınız. Bunun partilerle ilgisi var mı? Hiçbir ilgisi yok.

Bir anayasa değişikliğini oylayacağız. Bize dediler; niye AYM’ye gitmediniz diye. Milletin istiklalini milletin azim ve kararı belirleyecektir arkadaşlar. Milletin kaderin mahkemeye bırakamayız arkadaşlar. Demokrasi istiyorsa gidip oyunu kullanacak. Otoriter rejim istiyorsa gidip oyunu kullanacak. Benim sizden tek isteğim, sandığa giderken düşünün. Elinizi vicdanınıza koyun, oturun, konuşun, tartışın öyle gidin. Yanlış yaptı diyelim, A başkanı yanlış yapmaz da, 10 sene sonra B başkanı gelir yanlış yapar. Bu kadar yetkiyi tek kişiye vermek doğru mu? Bu kadar yetki verdiğimiz başkan hiçbir yerde hesap vermeyecek.

Önerilen sistemde güven oyu diye bir şey yok. Sözlü soru önergesi de yok. Gensoru da yok. Diyeceksiniz ki bu milletvekilleri ne yapacak; maaş alacaklar. Sözlü soru önergesi nedir biliyor musunuz? Samsun’da mesela bir vatandaş, hastanede sorun yaşadı. Yol yapılmadı ya da. Oranın milletvekili çıkar, ilgili bakana “Niye böyle oldu?” diye sorar. Niye sorulmuyor arkadaşlar? Çoğunuz apartmanda oturuyorsunuz. Aidat ödüyorsunuz, o aidat paraları nereye harcanıyor? Bir de denetleme kurulu var, onu da seçiyorsunuz. Denetliyor. Yeni modelde, bir apartmanda öngördüğümüz titizliği, 80 milyon vatandaşın olduğu Türkiye’ye çok görüyoruz.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz