Namertçe dövüşün adı: Kimyasal savaş… Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar ve etkileri…

0

Suriye iç savaşı, hukuk kurallarının hiçe sayıldığı, ahlaki değerleri bulunmayan bir savaş halinde devam ediyor. Kimyasal silahlar hedef gözetmez. Atılan bölgede yaşayan her canlıyı tehdit eder. Çocuk, yaşlı, genç ayırt etmez…

Gün geçtikçe, Suriye’de insanlık sınıfta kalıyor.. Suriye iç savaşında kullanıldığı tespit edilen gazlar:

Klorin bombası

Halep’te bir çocuk, klorin gazının etkisinde. Acı içinde nefes darlığı yaşıyor…

Klorin gazlı bomba, genellikle fıçı şeklindedir. Fıçının içine klorin gazı doldurulur, atıldığında gaz etrafa yayılır. Bu yüzden yapımı çok kolaydır. Solunum sistemine zarar verir, gözleri kör edebilir, insan derisine zarar verir. Eğer yoğun bir nefes darlığı yaşanırsa, ölümle sonuçlanabilir.

Sarin gazı

Guta katliamı… Sarin gazı ile katledilen çocuklar… Ölü sayısının 281 ile 1729 arası olduğu iddia ediliyor.

Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar arasında en ölümcülüdür. Doğrudan sinir sistemini felç eder. Akciğer kaslarını kullanamaz hale getirir, solunum yetmezliğinden öldürür..  Sarin gazına maruz kalmış birisinin ölümü, 1-10 dakika arasında gerçekleşir.

Sarin gazı, Suriye iç savaşında bir çok kez kullanıldı. Sarin gazının elde edilmesi zordur, laboratuvar ortamı gerektirir. Bu yüzden Suriye’de sarin gazlarından Esad sorumlu tutulmaktadır. Genellikle muhalefetin bulunduğu bölgeler hedef alınmıştır.

Sarin gazlı saldırıların en büyüğü Guta’da yaşanmıştır. 281 ile 1729 arasında kişinin öldüğü iddia edilmiştir. Bir çok sivilin ve çocuğun ölümüne neden olmuştur. Birleşmiş Milletler orada araştırma yapmış ve bir rapor yayınlamıştır. Çoğu ülke (Türkiye, ABD, Almanya, Fransa, İsrail…), saldırının arkasında Esad olduğu konusunda hem fikirdir.

Hardal gazı

1. Dünya Savaşı’nda hardal gazına marul kalmış bir asker

İnsan derisinin yanmasına ve zarar görmesine neden olur. Temas ettiği ciltte, kabarıklıklar, yaralar ve kaşınmalar oluşur. Göze temas ederse, körlüğe neden olur. Kanserojendir. Cildine temas edenlerin büyük olasılıkla 25 sene içinde kanser olur.

Yoğun dozda solunursa, solunum yetmezliğine neden olur. Bir kaç gün veya bir hafta içinde ölümle sonuçlanır.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz