Makedonya uluslararası kriz doğurursa.. abluka altına alınır mı?

2

Makedonya’daki siyasi kriz, uluslararası krize dönüşüyor. Makedonya abluka altına mı alınacak?

Sevgili okurlar bu yazıyı okumadan önce, bununla çok yakın bağlantısı olan aşağıda linkten Makedonya ile ilgili önceki yazımı okursanız daha faydalı ve anlaşılır olacaktır.

Tam 4 aydır Makedonya cumhurbaşkanı hükümetin kurulmasını bloke etmiş durumda. İnanılır gibi değil, yasal hiç bir gerekçesi yok.

Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov seçimlerden birinci çıkan partiye hükümeti kurma görevini verdi. 2006-2016 sürecinde iktidar partisi olan VMRO-DPMNE lideri Nikolla Gruevski hükümeti kuramadı.

Hukuk işlemeliydi ve az bir farkla ikinci çıkan partiye hükümeti kurma görevi verilmeliydi. Ama Cumhurbaşkanı İvanov Makedonya’nın “beka sorunu” nedeniyle bu partiye hükümeti kurma görevini vermeyeceğini ilan etti. Bahsettiği parti Makedonya’nın ana muhalefet partisi. AB yanlısı bir parti.

Cumhurbaşkanı anayasal suç işliyor. Halktan %50 oy alarak seçilmiş cumhurbaşkanı, kalan %50’nin haklarını rahatlıkla gasp ediyor. Ama gerekçe lazım. Kolay. Makedonya’nın “beka”sı tehlikede.

İşin aslı elbette bu değil. Cumhurbaşkanı İvanov ile seçimlerden az bir farkla birinci çıkan ve geçmiş iki dönemin başbakanı olan, Makedon partisi lideri Gruevski, illegal işlere bulaşmışlar, büyük yolsuzluklar yapmışlar ve halkın tepkisi ve protestolar sonucu erken seçimlere gitmek zorunda kalmışlar. İşte bu nedenle niyetleri hükümeti diğerlerine vermemek ve bir şekilde işledikleri suçların ve yaptıkları yolsuzlukların üzerini kapatmak.

Beka tehlikede diyerek halkı uyutmak. İyi numara.

Malum 2001’de Makedonya’da iç savaş yaşandı. Arnavutlar ve Makedonlar ciddi çatışmalar yaşadı. NATO, ABD müdahaleleri ile çatışmalar sona erdirildi ve Makedonlar ve Arnavutlar OHRİ anlaşmasını imzaladı. Arnavutların lehine bir yarı ortaklıkçı (semi-consocietional) yapı tasarlandı. Yaklaşık 16 yıldır OHRİ anlaşmasına göre Makedonya devleti yeniden yapılanma sürecinde, lakin Makedonlar OHRİ anlaşmasını tam uygulamak istemiyor. Arnavutlara verilmesi gereken bazı haklar verilmiyor. İvanov’un beka diyerek tanımlamaya çalıştığı hadise bu: Arnavutlara haklarını verirsek ülke elden gider diyor.

Ulusal ve uluslararası baskılara rağmen hükümetin kurulmasına izin vermeyen İvanov, ABD ve AB’nin alacağı bir bir kararla Makedonya’ya uluslararası yaptırımlar uygulanmasına yol açacak.

 

Uluslararası seyahat yasağı, mal ve servetlerine el konulması, politik ve ticari katılımlarının bloke edilmesi, İvanov ve Gruevski’nin uluslararası soruşturmaya maruz kalmaları, kısa süre sonra Makedonya’nın yüzleşmek zorunda kalacağı hakikatler.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile toplantıyı kabul etmeyen İvanov, ancak Tusk ile dışarıda parkta bir saat yürüyüşle bir araya geldi.

AB son uyarısını yaptı. 09 nisana kadar İvanov’un son kararı beklenecek.

Yazılarımı takip eden okuyucular hatırlayacaktır. Balkanlarda savaş riski olduğu ve bu konuda Makedonların tetikleyici olabileceği benim tezim idi.

Makedonları yakından tanısaydınız sanırım siz de olabilecek bir çılgınlıktan ürkerdiniz.

Yolsuzluklara ve kriminal olaylara boyuna kadar batmış bir siyasi kişilik, bakın bir ülkeyi sadece kendi menfaatleri için dış müdahaleye açık hale getirebiliyor. Ve ülke bu kriminal ekip tarafından iç savaşa sürüklenebilir ve Balkanlarda yeni çatışmalara neden olabilir.

AB kararlı gözüküyor. Umarız.

Takip edelim bakalım neler olacak.

Saygılarımla.

2 YORUMLAR

  1. Makedonya Balkanlar’in barometresi ve kilidi. Arnavutlar sakin olmali. Sukunet ve zaman en buyuk silahlari. Biliyorum sakin olmak, hele Arnavutlar icin, zor ama dogrusu bu. Uluslararasi kamuoyunu yanlarin tutmanin en etkili yolu. Onun haricinde de zaten dogru hareket tarzi. Sicak catismalardan iyi sonuc alinmaz Balkanlar’da.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz