CHP, referandum için Danıştay’a başvurdu..

0

CHP, halk oylaması sonuçlarına yönelik itirazlara ilişkin hukuki aşamaların sonuçlanmasına kadar Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sonuçları kesinleştirmesi işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurdu.

CHP’nin avukatı Atilla Kaya, başvuruda mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptalini de istedi.

Halk oylamasında milletin iradesine, kararına iktidar ve YSK eliyle darbe vurulduğunu savunan Kaya, 49 milyon oya sahip çıktıklarını, sadece ‘hayır’ oyu verenlerin değil, ‘evet’ oyu verenlerinde hukukuna sahip çıktıklarını belirtti.

Kart, şunları söyledi: “Yok hükmünde olan bir iradi işlemden söz ediyorum. Yaptığımız başvuru tümüyle iradi işleme yönelik olarak o yasal ve anayasa çerçevesinde yaptığımız bir başvurudur. Doğaldır ki bu kadar net olan olgulara rağmen olumsuz bir kararın çıkması halinde bu karara karşıda tüm kanun yollarını, hem iç hukuk anlamında hem uluslararası hukuk anlamında elbette ki o değerlendirmede yapılacaktır.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) işleminin iptali talebiyle Danıştay’da dava açacaklarını söylemişti.

Yazılı bir açıklama yapan Tezcan, şu ifadeleri kullanmıştı: “Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay’da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halkoylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Avukatımız Atilla Kart bugün Danıştay’a dava dilekçesini verdikten sonra saat 16.00’da YSK önünde gerekli açıklamaları yapacaktır. İster hayır ister evet demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz