HDP’li Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü..

0

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü. Milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin karar, Meclis Genel Kurulu’nda okundu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında Meclis’te okunan tezkere şöyle: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na;

Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 13/1/2017 tarihli ve E: 2014/153 ve K: 2017/15 sayılı Kararı’yla hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilen Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliğinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca düşürülmesi için Genel Kurula bildirilmesi gerektiğine dair Adalet Bakanlığından alınan ilgi (a) yazıya eklenmek üzere ilgi (b) yazısı ve ekleri ilişikte gönderilmiştir. Gereğini arz ederim.”

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Kesinleşmiş mahkeme kararı doğrultusunda Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşmüştür.” dedi.

Karara tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise şöyle konuştu: “Sayın Başkan, okuduğunuz o hukuk garabeti olan kararın bir kısa öyküsünü söyleyeyim. 18 Mayıs 2011, suça konu söz: ‘Artık canlar ölmesin, özgürlük yeşersin.’ Davayı açan savcı: Ahmet Karaca; MİT tırlarını durduran ve bugün 302’den yargılanan savcı. Kararı alan mahkeme, üçü de ihraç. İktidarın arkasına sığınmış olduğu hukuk bu hukuk.

Tamamı iktidar tarafından terörist olarak nitelendirilen, savcıların ve hâkimlerin arkasına sığınmış bir iktidar gerçekliği ve Başbakanlık tezkeresiyle karşı karşıyayız. Bu utancın bu iktidara yeteceğini düşünüyoruz. İktidar, halkın seçtiği, halkın iradesini, bu şekilde müdahaleyle, siyasi kararla kaldıran bir noktaya düşmüştür. Tamamı teröristlerin almış olduğu kararların arkasına sığınan ve teröristlerden medet uman bir iktidar. İşte Başbakanlık tezkeresi bu.

Ahmet Karaca iyi bir savcıydı da MİT tırlarında niye iyi bir savcı değildi? 302’den müebbetle yargılanıyor. Ahmet Karaca’nın -ısrarla tekrar edeceğiz- iktidar tarafından terörist kabul edilen bir savcının hazırlamış olduğu iddianame ve iktidarın KHK’sıyla ihraç edilmiş 3 hâkimin almış olduğu kararın arkasına, terörizmin arkasına sığınmış bir siyasi iktidara halkın iradesine bu kadar müdahale etme utancı yeter diyoruz, teşekkürler.”

Daha sonra HDP milletvekilleri, Meclis Genel Kurul salonunu terk etti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz