Kılıçdaroğlu: Bir tek adamın iradesine bakılıyor.. bırak dediği zaman bırakıyor, tut dediği zaman tutuyorlar

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup toplantısında konuştu. Demokratik standartların eskilikleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye takındığı çifte standarttı kabul etmediklerini vurguladı.

“Demokratik standartlarımızı geliştireceğiz. Bu amaçla mücadele etmek bizim namus görevimiz.” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Düşmanlarının bile önünde saygı ile eğildiği Gazi Mustafa Kemal’e bazı TV kanallarında yapılan haksız uygulamayı, çirkefi içime sindiremiyorum. Nasıl bir anlayış ki derin tarih diye başladıkları derinliği kafalarının içinden kaynaklanan onursuz insanların çıkıp Gazi Mustafa Kemal’i, Afet İnan’ı ve Gazi Mustafa Kemal’in annesini karalamalarını kabul edemiyorum. Bunu yapanlara asla ve asla insandır demeyeceğim. Bunlar insan değildir. En iğrenç iftiralarla itibarsızlaştırmak için nasıl çaba harcanır? Hain sözü bile eksik kalır insan değil bunlar. Allah’a havale etmek dışında ne söylenebilir nasıl yaratıklar bunlar? Nasıl insanlar bunlar?

İstediğiniz kadar yapılandırma yapın ekonomi çökmüş vaziyette. Şu anda devletin bütün kurumlarında büyük bir çöküş yaşıyor. Devlette liyakat sona erdi yok artık. Ya bir partiye mensup olacaksınız ya bir cemaate mensup olacaksınız devlette bir yere gelebilmek için bilgi deneyim bunların önemi yok.

Referandumda ‘hayır’ çıktığını görünce YSK’daki çete, bütün millete kumpas kurdu. Çete dedim diye suç duyurunda bulundular. Sanıyorlar biz çekinip korkacağız. ki olursanız olun nereden gelirseniz gelin yetkiniz ne olursa olsun bunun hesabını size soracağız.

Kanuna uymayan bir hâkime olmaz. Kendisini TBMM’nin üzerine gören kişiye hakim denmez. Bu kişiler açık söylüyorum bir daha şikayet etsinler. Onurlarını satan hâkime haki denmez. Kanunu satan, şerefini satan hakime hâkime, hakim denmez. İki büklüm eğilen adama hakim değil onursuz adama deniz. Tam kanunsuzluğu yaptınız sizden iyi çete mi olur?

Şimdi bir sürü insanı KHK’larla görevlerinden attılar. İçinde hakimi savcısı var, üniversite hocası var, iki tane genç arkadaşımız ölüm orucu tutuyorlar, onları buradan saygıyla ve sevgiyle anıyorum. Barış bildirisini imzaladı diye eğer bir öğretim üyesini görevinden atıyorsanız veya ona devlet olarak sahip çıkmıyorsanız, açlığa mahkum ediyorsanız, biz bu sürecin karşısındayız. Bu sürece destek vermeyeceğiz. Onlar haklarını geri alıncaya kadar onların her türlü mücadelesine her türlü desteği vereceğiz.

Kimler hakim olabilir? Kanunda var, sınavı kazanır. Önce stajyerdir, sonra kurslardan geçerler. Yine aynı maddenin özel bir düzenlemesi var, ‘K’ bendi. Avukatlık mesleğinden de hakim alınabiliyor sınavla. Ama şimdi yapılan sınavlarda ve atamalarda farklı bir tablo görüyoruz. İktidar partisinin mensupları hakim, savcı olarak atanıyorlar. Grup başkan vekillerimiz bu konuda çalışmayı tamamladılar. Bu konuda bir başka arkadaşımız da duyarlı davranıp pek çok çalışmayı yürüttü ve kamuoyuna olayı mal etti. Buradan HSYK’ya seslenmek istiyorum. Siz yargının saygınlığını, itibarını korumak istiyorsanız, ve her biriniz onurlu bir görev yapıyorsanız, düşünüyorsanız bu tabloya izin vermemeniz lazım.

Hapiste olan kişinin sağlık sorunları varsa kimliğine bakılmaksızın tahliye edilmesi gerekiyorsa tahliye edilmesi lazım. Yargı karar verecek. Siyasi kimliğine bakılıp karar verirse o hakim hakim değildir. İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın bir yakını. Hepiniz gayet iyi biliyorsunuz. Hasta diye doktordan rapor tahliye edildi. Niçin tahliye edildi demiyorum. Aynı pozisyonda olanlar neden tahliye edilmiyor?

Şu anda Cezaevlerinde ölümü bekleyen ağır ve sürekli hastalığı olan 841 kişi bulunuyor. Niye bunlar tahliye edilmiyor? Vicdansa, vicdan. Ahlaksa ahlak. Neden tahliye edilmiyorlar. Son 5 yılda, hasta olmalarına rağmen tahliye edilmeyip hapishanelerde ölen tutuklu sayısı 451 hasta tahliye edilmiyor cezaevlerinde ölüyorlar. Bir beyefendi hasta tahliye ediliyor. Diğeri hasta cezaevinde sen öleceksin deniyor. Bu mu adalet, vicdan, ahlak? Nedir bu?

Bir tek adamın iradesine bakılıyor. O tek adam bırak dediği zaman bırakıyor, tut dediği zaman tutuyorlar. O tek adama bakan bütün yargıçlara sesleniyorum; siz yargıç değilsiniz. Yargıda adamına göre muamele yapılır mı? mahkum mahkumdur. Süreç devletin namusuna teslim edilmiştir. Sağlık sorunu varsa bakacaksın. Tahliye edilmesi gerekiyorsa tahliye edeceksin. Bu kadar ağır suçu gizleyemezsiniz. Avrupa işkence ve onur kırıcı muameleleri önleme komitesini raporu var. Raporun yayınlanmasına hükümet izin vermiyor rezil olacaklar. Bunlardan çok daha fazlası muhtemelen bu raporda var.

Hayır oyunu kullanan her vatandaştan açık net ricam, sokağa çıkacağız hangi sokağa, bütün evlere, fabrikalara, tarlalara, çıkacağız. Demokrasinin olmadığı yerde sana ekmek yok. Ekmek istiyorsan önce demokrasiyi savunacaksın diyeceğiz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz