CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: Türkiye ABD karşısında ezik duruma düşürülüyor

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Amerika’nın PYD’ye yapacağı silah yardımını değerlendiren Yılmaz, ABD’nin PYD konusundaki maskesinin düştüğünü ifade etti.

“Biz Kuzey Kore kadar dik duramıyorsak o zaman büyük devlet idealinden vazgeçtiğimiz anlamına gelir.” diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın silah yardımı konusunu ABD Başkanı Trump’a iletecek olmasıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Bazen bir ziyarete gitmemek, bazen masadan kalkmak gitmekten daha fazla olumlu etki doğurabilir çıkarlar açısından. Efendim ‘Ben gideceğim yüzüne söyleyeceğim’. Diplomaside kanallar vardır, gitmeden de söyleyebilirsiniz. Büyükelçiyi çağırırsınız Dışişleri’ne, ayrıca başka kanallarda vardır. Türkiye ABD karşısında ezik duruma düşürülüyor. Bizim bu coğrafyada ayakta kalabilmemiz doğru dürüst bir politika takip etmek, ilkelere ve önceliklere sahip çıkmak ve dik durmaktan geçer. Bu tabloyu ona verdiğiniz anda kimse sizi dinlemez bu coğrafyada. Sonra ‘Biz söylüyoruz bize kulak vermiyorlar’ demeyin.

ABD’de yönetim değişiyor; ama strateji değişmiyor. Suriye kontekstinde belirtmek istiyorum. Fırat’ın doğusunda ABD kendine bir ortak bulmuş ve bu yapılanmayı güçlendirmek istiyor. ABD, Suriye’nin toprak bütünlüğüne şekle inandığını söylese de inanmadığını ortaya koyuyor attığı adımlarla. Bir zamanlar Saddam’ı devirmek için peşmergenin silahlandırılmasıyla bugün IŞİD’i Rakka’dan kovmak için PYD’nin silahlandırılması arasında yöntem olarak pek fark yoktur. Türkiye’nin de dikkatli olması gerekli.

Irak’a dışarıdan getirilen hiçbir silah iade edilmemiştir. Bu silahların bir kısmı pazarda satılmıştır. Irak’ta terör örgütleri dışarıdan silah ithal etmeden içerdeki silah varlığıyla kan dökmüştür. Suriye’de silahlar ABD’ye iade edilecek diye düşünmesin. Irak’ta kalacak ve onlar orada kullanılacak.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz