Makedonya’da demokratik muhalefet sonunda hükümeti kurdu

2

Makedonya’da Demokratik muhalefet hükümeti kurdu, umarız hükümet onları bozmaz!

Aralık 2016 tarihinde başlayan 6 aylik maraton nihayet sona erdi ve demokratik olduğunu umduğumuz LSDM ve onun lideri Zoran Zaev hükmeti, dün geç saatlerde parlamentodan güven oyu aldı.

Sırp paramiliterlerinin de karıştığı parlamento baskını, muhalefetin kararlı duruşuyla ve sabırla aşıldı ve çok zor da olsa muhalefet başarıya ulaştı, demokrasiyi bırakmadı.

Politik kriz aslında 2 yıldır sürüyordu. Gruevski’nin; kriminal, anti demokratik, rüşvet ve yolsuzluk v.b. eylemlerine karşı, diğer Makedon parti LSDM’nin lideri Zaev, 2 yıldır politik mücadele veriyordu. Parlamentoyu terk etti, halkı protestolara yöneltti ve erken parlamento seçimi yapılmasını sağladı.

Seçim sonrası Gruevski ile aynı partiden olan cumhurbaşkanı İvanov, demokratik muhalefetin hükümet kurabilme sayısını bulmasına rağmen, görevi muhalefete vermedi, parlamento basıldı, parlamenterler dövüldü.

Demokrasi bu, mücadele edilmeden netice alınamıyor. Mafya-devlet haline getirilmiş yönetimler diğer partilere hayat hakkı tanımıyor. Ülkeyi adeta hukuksuz bir anlayışa sürüklüyor.

AB ve NATO’nun demokratik muhalefete verdikleri kararlı destek, demokrasi karşıtlarını hizaya getirdi. Destek bulmak için Putin’e de giden İvanov, bu işe Putin’in politik gücünün yetemeyeceğini anladı ve Zaev’e hükümeti kurma görevini vermek zorunda kaldı.

Zaev’in Arnavut partileri ile yaptığı görüşmeler, hükümet kurmak için yeterli sayıya ulaşılmasını sağladı ve kabine şekillendi.

Makedon partisi LSDM, Arnavut partileri BDİ ve Arnavut Birliği Partisi‘nin toplam 62 oyu ile hükümet 120 sandalyeli meclisten güven oyu aldı.

Sınırda bir sayı, lakin Arnavutların yeni kurulan ve seçimlerden büyük başarı ile çıkan BESA partisinin 5 milletvekili, hükümetin yıkılmasını önleyecek dışarıdan politik destek olarak bu zayıflığı ortadan kaldırdı.

BESA son derece iyi bir kadro ile yola çıkmış bir parti. Hükümete doğrudan girmemesinin nedeni yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış ve bulaşabilme riski olan hükümete destek veren parlamenterlerin varlığını risk alanı olarak görmesi.

BESA; hükümet için iyi bir politik destek, halk için hükümete duyulan güvenin artmasına neden olacak önemli bir parti.

Zaev hükümetin yakın hedefini; ekonomik atılım ve NATO, AB üyeliği konularının süratle halledilmesi olarak belirledi. Hukukun üstünlüğü, insanlara hizmet, yolsuzluk ve rüşvetle savaş ve insanlara hizmet için çalışmak olduğunu vurguladı Zaev.

Makedonya’yı ve Zaev’i çok ciddi sorunlar bekliyor: Zaev’in ve ortaklarının zamanla kendilerinden öncekilere benzememesi; yani rüşvet, yolsuzluk ve ülkeyi talan etmek, halkın ihtiyaçları ile meşgul olmamak Zaev’in ve ortaklarının en önemli riski olacak. İkinci konu Makedon-Arnavut etnik gerilimine yol açmamak, bu konuda demokrasiyi geliştirmek olacak. Üçüncü konu ise, işsizlik, fakirlik, pahalılık gibi halkın gündelik ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak olmalı.

Zaev, Rusya ve Sırbistan manipülesini gördü. Parlamentoyu basmak kadar illegaliteye girebilecek bu dış müdahaleler, ekonomik problemlerin halledilememesi halinde, yeniden taban bulacak ve Makedon demokrasisini zafiyete uğratacaktır.

Yeni hükümet Makedonya’ya hayırlı olsun.

İçinde bulunduğumuz süreçte riskler oldukça artmıştır. Sırbistan cumhurbaşkanı Vucic cumhurbaşkanlığı yemini yaptı ve bu yeminde, “Kosova’yı tekrar Sırbistan’a katacağım cumhurbaşkanlığı süremde” diye absürt bir beyanatta bulundu. Gelin endişe etmeyin. Gelin Makedonya’nın yeni hükümetinin içine düşebileceği riskler gözünüzü korkutmasın.

Balkanları rahat bırakmayan ve neredeyse 1200 yıldır bütün toprakları ele geçirmeye çalışan Rusya destekli Sırbistan umarız oyunlarında başarılı olamaz.

Makedonların Arnavutlarla birlikte, bütün Makedonya’nın menfaatine olacak anlayışı benimsemelerini diliyorum.

Hem Makedonya’ya hem Balkanlara hayırlı olsun.

2 YORUMLAR

  1. Goruldugu gibi sukunet ve siddete prim vermemek ise yariyor. Ayrica AB ve ABD de “her zaman dusman, devamli bizi yikmak istiyorlar” degilmis. Tamam cikarlarina gore hareket ediyorlar ama bu da normal. Balkanlar’da Rusya’nin onunu kesmek ana politiklari. Sonucta “En buyuk gayemiz yuzyillardir Islam’i yok etmek” diye bir dusunceleri yok. Keske bu herkes tarafindan anlasilsa.

    Bundan sonra Arnavutlar’in cok sorumlu davranmasi gerekiyor.

    Ayrica Sirplara “yaptiklari kotu seyler” yuzunden karsi cikalim “Sirp olduklari icin” degil. Ikincisi bagnaz ve ilkel bir yaklasim olur. Hem yanlis hem de sonucta zararli. Lutfen bu husus uzerinde dusunelim.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz