Kılıçdaroğlu HDP’yi ziyaret etti.. Türkiye bir yarı açık cezaevine dönmüşse, olağanüstü kararnamelerle yönetiliyorsa demokrasiden söz edilemez..

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Haluk Koç ile Genel Başkan Başdanışmanı Cemil Erhan’dan oluşan CHP heyeti, HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. CHP heyetini HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay başkanlığındaki Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan parti heyeti karşıladı.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşme sonrası Kemalbay ve Kılıçdaroğlu, ortak açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Sayın Kılıçdaroğlu ile kamuoyunun bir süredir beklediği bir buluşma gerçekleştirdik. Kendilerine ziyaretleri için teşekkür ediyoruz. Böylesine zorlu bir dönemde dünyada, bölgede ve Türkiye’de oldukça büyük kırılma anlarının yaşandığı bir dönemde partimizi ziyaret ettiler. Özellikle meşru olmayan Anayasa referandumundan sonra demokrasi güçleri açısından, partilerin ortak bir mücadele anlayışıyla yan yana gelişinin, diyalog içinde olmasının büyük bir önemi ve anlamı var.

Partimiz 7 Haziran’ın ardından AKP iktidarı açısından önemli bir saldırıya uğradı. Dokunulmazlıkların kaldırılması, meclisin iradesinin ortadan kaldırılması, 6 milyon seçmenin iradesinin yok sayılması, antidemokratik süreç, OHAL ve KHK’lerle bir gecede insanların ekmeğinden edilmesi, gazetecilerin tutuklanması, ifade özgürlüğünün ortadan kalkması, çatışma ve savaş politikalarının yürürlükte olması önümüzdeki süreç açısından bizleri, bu karanlık tablonun değişmesi yönünde önemli demokratik tartışmalara, yan yana gelişler açısından bizlere sorumluluk yüklüyor. Bu anlamlı diyalog ve görüş alışverişinde bulunduğumuz bu ziyaret bizim için önemli. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Umuyorum ki bu yan yana geliş, bu diyalog, başta içeride bulunan eş genel başkanlarımızın ve partililerimizin özgürlüklerine kavuşmasına da hizmet eder. Önümüzdeki dönemde bizler demokrasi ve evrensel insan hakları kriterlerinin hayat bulması için demokratik ilkeler etrafında partiler arası diyalogların sürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tekrar teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi: “Güzel görüşme oldu. Güzel bir görüşme gerçekleşti. Bir referandum süreci yaşadık. Bu süreçte demokrasiyi savunan kim varsa; siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, bugünde yine aynı şekilde demokrasiyi savunmalıyız. Birlikte yaşama iradesini en güçle şekilde ortaya konacağı rejim demokrasidir. Demokrasilerde birlikte yaşayacaksak, herkes birbirine tahammül etmek zorundayız. Herkes düşüncelerini özgürce ifade edebilmeli. Kimse düşüncelerinden dolayı hapse atılmamalı. Eğer biz demokrasiyi geliştirmezsek, 21. yüzyılın uygar dünyasından da kopmuş oluruz.

Biz demokrasi ortak paydasında buluşmak zorundayız. Türkiye’yi uygar dünyaya taşıyacak olan ana omurga budur; demokrasiden vazgeçemeyiz. Eğer bugün Türkiye bir yarı açık cezaevine dönmüşse, olağanüstü kararnamelerle yönetiliyorsa Türkiye’de demokrasiden söz edilemez. Biz demokrasiyi, birlikte yaşamayı savunuyoruz. Kişiler demokrasiden yana tavır koyuyorsa başımızın üstünde yeri var. Şimdi demokrasinin askıya alındığı bir süreci yaşıyoruz. Demokrasinin olduğu yerde terör de olmaz; terörün olduğu yerde demokrasi de olmaz. Biz terörsüz, düşünce özgürlüğünün önüne hiçbir sınır getirmeyen, düşüncelerini açıkladı diye hapishanelerinde milletvekillerinin, gazetecilerin, aydınların olduğu bir Türkiye de istemiyoruz. Biz, işini istedi diye açlık grevi yapan ve hapishaneye konan hocaların ve öğretim üyelerinin olmasını da istemiyoruz. Böyle bir Türkiye’yi hak etmiyoruz. Bu demokrasi mücadelesidir, bu mücadeleyi verirken çok sayıda insan hayatını kaybetti. Demokrasi paydasında, birlikte özgürce yaşama irademizi ortaya koyarak bir araya gelmeliyiz ve bir arada hep birlikte inşallah gelecekte demokrasi türküleri söyleyerek ülkemizi yüceltir ve büyütürüz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz