Baydemir: Yargıyı, muhalefeti susturmanın bir sopası haline getirmek istiyorlar.. Savunma makamı bir tehdit ile karşı karşıya

0

HDP Parti Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Van’da devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuştu. “Bütün insani değerler son iki yıldır ağır saldırı altında.” diyen Baydemir, şunları söyledi:

“Adalet, toplumu bir arada tutmanın mayasıdır. Eğer adalet bozulmuşsa o toplumu bir arada tutmanın imkanı yoktur. Adalet öyle bir duygudur ki, aynı zamanda aidiyet duygusunu geliştirir. Bunların adaleti sadece tabelada yazılı. Adalet duygusunun kendisi ağır bir saldırı altında. Neredeyse 5 bini aşkın hakim ve savcı açığa alındı, tutuklandı. Şimdi tek tip bir yargı inşa etmenin çabası içindeler.

Yargıyı, muhalefeti susturmanın bir sopası haline getirmek istiyorlar. En son Adalet Bakanlığı bir avukatlık talimnamesi yayımlamış. Bu genelgede, hakkında herhangi bir isnat bulunan avukatlar cumhuriyet başsavcılığı keyfiyetiyle ilgili davalardan el çektirebiliyor. Savunma makamı bir tehdit ile karşı karşıya. Savunma hakkının kutsallığına riayet edilmelidir, yargı bağımsızlığı gibi. Savunma özgür değilse yargının özgürlüğünden söz edilemez.

Nasıl ki Guantanamo’dan ilham alanlar cezaevlerinde tek tip elbise dayatıyorlar. Şimdi de yargıda tek tip savunma oluşturmaya çalışıyorlar. Bu genelge Guantanamo’dan ilham alanların yargıyı getirmek istedikleri son noktadır. Hak savunucuları olan avukatlar avukatlık mesleğinin ellerinden alınması tehdidiyle karşı karşıya. Sizler ne yaparsanız yapın halkın adalete erişme çabasının, mücadelesinin önünde set oluşturamazsınız.

Ne diyor AKP Genel Başkanı; ‘Eğer AKP zaafa uğrarsa memleket zaafa uğrar.’ Hop! Orada bir dur! Neden AKP zaafa uğrarsa memleket zaafa uğrasın? Başka siyasi partiler de var. Neden sen seçimle geldim diyorsun da milletin iradesiyle gelen başka isimleri cezaevine koyuyorsun? Bugün Türkiye’de bir zaafiyet varsa, o da AKP-MHP şer koalisyonuyla bu ülkenin yönetiliyor olmasıdır. HDP’nin temel çıkış noktası da bu faşizm zafiyetinden ülkeyi kurtarmaktır. Hiç şüpheniz olmasın bu ülke bu faşist zafiyetten kurtulacaktır.

Tamı tamına 25 gündür Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, Meclis Başkanından yanıt bekliyor. AYM’ye dava açtık. Adalet Bakanlığı bir dilekçe gönderdi ve dedi ki; Demirtaş’ın tutuklu olması Meclis faaliyetlerini ifa etmesine engel değildir. Demirtaş da “madem tutuklu oluşum engel değil, kurun SEGBİS’i grup toplantısında konuşacağım“ dediği bir dilekçe gönderdi Meclis Başkanına. 25 gündür yanıt yok.

Ama Meclis Başkanı, Meclisin yerlerde sürünen itibarını kurtarmak için fiyakalı arabaya biniyor. Milletin iradesinin tecelli ettiği kurumun başkanı Zahireciler Odasının başkanı kadar üyesine sahip çıkmıyor. Meclis Başkanı, eğer bu itibarsızlaştırmanın ortadan kaldırılması konusunda bir çaban varsa ve engelleniyorsan bunu kamuoyuna açıkla.

AKP Genel Başkanı kendi tabiriyle siyasi bir gelecekten geldiğini söylüyor. Guantanamo örneği insanlık onurunun kendisine saldırıdır. Bu bir paradoks mudur, kendi varlık nedenini ortadan kaldırma mıdır? Bu beyan hangi badem aklının fikridir. Bu fikir ancak bir badem kadar aklı olanın fikri olabilir. Reddediyoruz. Bir daha bu ülkeye 12 Eylül yaşatılmaması için var gücümüzle çabamızı ortaya koyacağız.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz