Başbakan Yıldırım: Türkiye-AB ilişkilerinin tekrar canlandırılması adına adımların atılmasını beklemekteyiz

0

Başbakan Binali Yıldırım, Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Juri Ratas ile bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yıldırım, Estonya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğini destekleyen bir ülke konumunda olduğuna dikkat çekti.

Türkiye son 6 yıldır Suriye ve Irak’ta var olan otorite boşluğu ve iç savaşın getirdiği olumsuzlukları dünyada en fazla göğüsleyen ülkelerin başında geldiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

“3 milyonu aşan mülteciye Türkiye, ev sahipliği yapıyor. Onların dertlerine derman olmaya çalışıyor. Bir anlamda Türkiye, bölgenin ve Avrupa’nın güvenliğiyle istikrarı için büyük bir fedakarlığı gerçekleştiriyor. Bu anlamda tabii ki AB başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinin Türkiye’nin yaptığı bu çalışmayı takdirle karşılaması anlamlıdır, iyidir; ama yeterli değildir. Yük paylaşımı konusunda da daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir.

AB ile bu anlamda başlattığımız bir program vardır. Ancak bu program, beklediğimiz hızda sürmemektedir. 3 milyar Avro’luk bir destek programının bugüne kadar 800 milyon Avro gibi bir kısmı ancak hayata geçmiştir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1.6 milyar Avro olmasına rağmen gerçekleşmesinin düşük kalması anlaşılabilir bir durum değildir. Bu konuyu Sayın Başbakan ile paylaştık. Sürecin hızlandırılması konusunda kendisinin desteğini talep ettik. Türkiye ile zirve yapılması ve 2016’da kararlaştırılan konuların Türkiye-AB ilişkileri bakımından tekrar canlandırılması adına adımların atılmasını beklemekteyiz.”

Türkiye ve AB arasında göçmenlerle ilgili yapılan anlaşma üzerinden 3 milyar Euro’luk yardım fonunun aktarılmasıyla ilgili belirlenen bir takvim olup olmadığı sorusuna Estonya Başbakanı Juri Ratas, “Göç konusu en önemli konulardan biri. Bugün masanın üstündeki en önemli konulardan biri bu. Estonya’nın dönem başkanlığı sırasında 2.9 milyar Euro ile ilgili olarak bunlar tahsis edilmiş durumda. Sizin Başbakan’ınızın da ifade ettiği gibi 1.6 milyar Euro farklı anlaşmalar çerçevesinde sunulacak. Bunun 800 milyonu da kullanılmış durumda şu aşamaya kadar.” karşılığını verdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz