Ünlü sosyolog Şerif Mardin vefat etti..

0

Türk sosyolojisinin büyük isimlerinden siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin, 90 yaşında vefat etti. Cenazesi yarın Yeniköy Camii’nde öğle namazını müteakiben kaldırılacak.

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye’nin yetiştirdiği dünya ölçeğinde saygın bilim adamlarımızdan, ünlü sosyolog Şerif Mardin’in vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Şerif Mardin’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, akademi ve bilim dünyamıza başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mardin’in vefatı sebebiyle yayımladığı mesajında “Aramızdan ayrılışı yalnız bilim, akademik, entelektüel dünya için değil siyaset dünyası ve düşünce hayatımız için de çok büyük bir kayıptır. Prof. Dr. Mardin’i Türkiye’de ve dünyada büyük bir değer yapan iyi bildiği çok sayıda dil, ders verdiği önde gelen üniversiteler, ulusal ve uluslararası çalışmalarının sayısı değil bilim ve düşünce hayatımıza tartışma ve dinamizm katan farklı ve orijinal çalışmaları ve görüşleridir. Türkiye kuşkusuz uluslararası sosyal bilim dünyasındaki en büyük değerini kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise şunları söyledi: “Mardin’in siyaset bilimine ve fikir hayatına önemli katkılarda bulunmuş, uluslararası alanda çok değerli çalışmalara imza atmış bir bilim insanı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Eserleri ve akademi dünyamıza yaptığı hizmetlerle her daim saygıyla yad edilecek olan Mardin’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.”

En son çalıştığı kurum olan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Mardin’in vefatı dolayısıyla yaptığı açıklamada “Türkiye’de din ve modernleşme, sivil toplum, ideoloji, merkez-çevre ekseninde yaptığı öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla bizlere eşsiz bir miras bırakan Prof. Dr. Şerif Mardin’i, her zaman sevgi ve saygıyla yad edeceğiz. İstanbul Şehir Üniversitesi olarak, Şerif Mardin’e, Allah’tan rahmet; ailesine, akademi dünyamıza, bütün sevenlerine ve ülkemize başsağlığı diliyoruz. Saygılarımızla.” denildi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de “Ülkemizin yetiştirdiği büyük ilim adamı Şerif Mardin’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Şerif Hoca’nın kitapları ve düşünceleri, geçmişi tahlil ve geleceği anlamada eşsiz, temel referans kaynakları olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ŞERİF MARDİN KİMDİR?

Şerif Mardin 1927 yılında istanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamladı. Lisans öğrenimini 1948 yılında Stanford Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde; Yüksek Lisansını 1950 yılında John Hopkins Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü’nde ve Doktorasını 1958 yılında Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamlayan Şerif Mardin, 1954-1956 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı.

1957 yılında Hürriyet Partisi’nde genel sekreterlik görevini üstlendiği dönemde 1954-1966 yılları arasında yazılarının yayınlandığı ve dönemin en önemli dergilerinden biri olan Forum Dergisi’ndeki yazarlık faaliyetlerine başladı.

1958-1961 yılları arasında Princeton Üniversitesi fiark Çalışmaları Bölümü’nde Doktora Sonrası Araştırmacı; 1960-1961 yılları arasında ise Harvard Üniversitesi, Orta Doğu Enstitüsü’nde araştırma bursu kapsamında çalışmalar yaptı.

1961- 1972 yılları arasındaki dönemde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Doçent ve ardından Profesör unvanları ile akademik yaşamını sürdüren Şerif Mardin, Türkiye’de ve yurt dışında birçok üniversitede misafir profesör olarak akademik ve idari hizmetlerde bulundu, 1967-1970 yılları arasında Türkiye Sosyal Bilimler Derneği kurucu başkanlığı görevini yürüttü.

1973-1991 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi iktisadi idari Bilimler Fakültesi’nin kurucu dekanı ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde Profesör olarak görevler alarak Türkiye’deki sosyal bilimsel düşün açısından çok önemli katkılarda bulundu. Forum Dergisi yazarlığı ve Hürriyet Partisi Genel Sekreterliği gibi akademik bir perspektifi göz ardı etmeksizin giriştiği siyaset alanındaki çalışmalarının ardından 1994 yılında kurulan Yeni Demokrasi Hareketi’nin kurucu üyeleri arasında rol aldı.

Şerif Mardin’in 1962 yılında Princeton University Press’ten “The Genesis of The Young Ottoman Thought” (Yeni Osmanlıların Düşünsel Yapıtları) adıyla yayınlanan Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü’ndeki “The young Ottoman movement: a study in the evolution of Turkish political thought in the nineteenth century” başlıklı doktora çalışmasının genişletilmiş hali ve 1964 yılında yayınlanan “Jön Türklerin Siyasi Fikirleri: 1895-1908” başlıklı çalışmaları başta gelmek üzere Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ndeki akademik iklim ve Forum Dergisi’ndeki yazarlık deneyimleri, daha sonraki çalışmalarının ana eksenini teşkil eden “Türk Modernleşme Problematiği” ve “Türk Siyasal Yaşamı” konusundaki çalışmaları açısından önemli kavşak noktalarını teşkil ediyor.

ŞERİF MARDİN’İN KİTAPLARI

  • Din ve İdeoloji
  • İdeoloji
  • Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim
  • Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
  • Siyasal ve Sosyal Bilimler
  • Türk Modernleşmesi
  • Türkiye’de Din ve Siyaset
  • Türkiye’de Toplum ve Siyaset
  • Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
  • Religion, Society and Modernity in Turkey”, Syracuse University Press’ten

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz