Referandum Yüksek Konseyi, alternatif seçeneği reddetti!..

0

ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından referanduma alternatif olarak sunulan seçeneği görüşmek üzere toplanan Referandum Yüksek Konseyi, “Referandum hazırlıklarına devam” kararı aldı.

Öte yandan Irak Milli Güvenlik Konseyi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunu anayasaya aykırı olduğu için reddetti.

Mesud Barzani başkanlığında toplanan Referandum Yüksek Konseyi, 4 saat süren toplantıda ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücalede Özel Temsilcisi Brett McGurk, Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere temsilcilerinin referanduma alternatif olarak sunduğu projeyi görüştü.

Rûdaw’a konuşan Referandum Yüksek Konseyi Üyesi Muna Kahveci, ‘Referandum alternatifi’ seçeneğinin görüşüldüğünü, komşu ve dünya ülkeleriyle diyaloğun devam edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Referandum Yüksek Konseyi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Toplantıda, uluslararası toplum tarafında Kürdistan’ın siyasi liderliğine iletilen öneriler değerlendirildi. Kürdistan halkını önemsemeleri ve girişimlerinden dolayı uluslararası topluma teşekkür edildi. Referandumun, milletimizin kendi kaderini tayin etme hakkına kavuşma konusunda bir amaç olduğundan yola çıkılarak bazı kararlar alındı.”

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

– Şimdiye kadar sunulan öneriler, milletimizin talebi ve inancını kapsayan garantiyi kapsamadığından dolayı referandum süreci devam edecek.

– Milletimizin karar verme hakkını sağlamak uğruna, sorumluluk duygusu içinde yapıcı bir ruhla, uluslararası toplumun ilgili mercileriyle diyalog ve görüşme sürecine devam edilecek.

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz