Milli Eğitim Bakanı TEOG ve üniversiteye giriş sınavıyla ilgili konuştu..

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir çalışma olduğunu açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TRT Haber’de konuştu.

“Bizim programımızda var, ‘üniversite sınavları birden fazla yapılacaktır’ diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında inşallah halkımızın önünü sunulacak.” diyen Bakan Yılmaz, TEOG’un kaldırılması ve liselere geçişte yeni modelle ilgili ise şöyle konuştu:

“Sınavı yapmıyoruz bu yıl. Bir ay içinde Bakanlar Kuruluna sunarız. Onlar ‘tamamdır’ dedikten sonra hemen açıklarız. Yok, ‘Biraz daha şu noktanın düzeltilmesi, çalışılması gerekir’ derse. Dolayısıyla bir tarih verip de düzeltilme talimatını aldıktan sonra geciktirirsek orada ‘söylenildi ama yapılmadı’ gibi bir şey olur. Dolayısıyla en kısa sürede bu çalışma yapılacaktır.

Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif.

Vatandaşlarımız şundan çok emin olsunlar, eğer bir okula, ister meslek lisesi ister imam hatip lisesi isterse anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi olsun, eğer istemiyorsa, evlatlarını vermiyorsa, hiçbir zaman Milli Eğitim Bakanlığının, ailesinin istemediği bir okula evladını gönderebilmek gibi bir durumu yoktur. Yani ailelerin istemediği hiçbir okula evlatlarını biz göndermeyiz. Eve en yakın hangisini istiyorsa o alanda. Bizim amacımız eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak.

Üniversite sınavı her zaman vardı, ancak bizim zamanımızda TEOG yoktu, şimdi o da var. TEOG’dan çıkıyor, YGS, LYS’ye giriyor, KPSS’ye giriyor, kurumların özel sınavına giriyor. 25 yaşına kadar bir spordan bir spora giriyor. Kitap okuyabiliyor mu? Sosyal etkinliğe katılabiliyor mu? Spor yapamadığı için obezite denilen bir sorun ortaya çıkıyor. Kitap okuyamadığı için kendini ifade edemeyen bir nesil ortaya çıkıyor.

Şu anda kişi başına düşün milli gelirle dünyada 13’üncü sıradayız. Bunu nasıl sağladınız, altınınız, doğal gazınız yok. Beşeri sermayeniz var. Bunu değerli kılan tek şey eğitiminizdir. Türkiye’nin bu gerçeklerini görmeden her şey karanlıkmış gibi sis perdesi oluşturmak bizden önceki görev yapan milli eğitim bakanlarına büyük haksızlık olur. Daha iyiye gideceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Nasıl? Yüksek teknolojiye, nitelikli bilgiye, bu bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim insanına sahip olmak lazım.”

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz