Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa askeri operasyon hemen olur

0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) tüm uyarılara rağmen bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına gitmesini değerlendirdi. A Haber’de konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“IKBY referandumu, Irak Anayasasına aykırıdır. Irak’ta Erbil’i ziyaret ettiğimizde, Türkiye’nin IKBY’nin anayasal çerçevedeki haklarını desteklediğini ancak referanduma karşı olduğunu gerekçeleriyle aktardım. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de ‘Türkiye ne derse onu yapacaklarını’ söylemesine rağmen böyle davranmadı. Biz de bu referandumu yok sayıyoruz. Bu sabah zaten Dışişleri Bakanlığı olarak da referandum oylaması başlayınca açıklamasını yaptık. Bundan sonra bizim muhatabımız esas itibarıyla Bağdat’tır.

Burada Türkmenler var. Türkmenlerin hakkını korumak da bizim en doğal görevimizdir. Bölgedeki diğer tüm etnik grupların haklarını yok sayarak Kerkük gibi tartışmalı bölgeleri de dahil ederek referandum yapmak kabul edilemez.

Elbette attığımız adımlar olacak. Şimdi bunları değerlendiriyoruz. Verdiğimiz kararları da kamuoyuna açıklayacağız, dünyayla da paylaşacağız. Gerek sınır kapısı, gerek gümrük, petrol ve diğer konularda da bizim artık muhatabımız Irak’tır, Bağdat’tır. Bu referandumla esasen o anayasal haklarından da vazgeçtiğini gösteriyor Kürt Bölgesel Yönetimi’nin. Yani anayasaya göre hakları vardı, bunu artık dinlemiyorlar. Tek taraflı bağımsızlık referandumuna gittiler. Bu ne demektir, ‘ben artık o anayasadaki haklarımdan vazgeçtim, ben kendi yoluma gideceğim.’ Kendi yoluna gidecekse de bundan sonraki süreçte bunun mutlaka bir bedeli olacaktır dedik kendilerine. Bu bedelle de karşı karşıya kalacaklar. Tek başına atılan bir adımın bir geçerliliği yoktur. Irak anayasası da zaten geçersiz olduğunu söyledi. Bu topraklar esasen Irak hükümetinin topraklarıdır. Böyle bir referandumu da kimse tanımamalı.

Uzak veya yakın diye değerlendirmek doğru olmaz. Bu gelişmelere bağlı. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir şey olursa bu her an, hemen olur. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa askeri operasyon hemen olur. Yani bunun herhangi bir planlaması olmaz. Gelişmelere göre olur.

Ayrıca şimdi bizim Irak ile ticaretimiz var. Ticaretimizi engelleyen veya yolda kamyonlarımıza, tırlarımıza, şoförlerimize yönelik bir şey olursa, onların güvenliğini sağlamak da bizim görevimiz. Yani uluslararası hukuktan doğan tüm haklarımızı kullanırız. Ayrıca yine burada Irak, Bağdat yönetimiyle atacağımız adımlar olur, yine onlarla bugüne kadar birçok anlaşmamız var, askeri anlaşmamız var, askeri iş birliği anlaşmamız var, burada kamplarımız var. Dolayısıyla gelişmelere göre her türlü adımı atabiliriz.”

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz