Arakan’daki ‘etnik temizlik’ iddiaları Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda görüşülecek.. Bangladeş’e sığınanlar 480 bine ulaştı; yüzde 60’ı çocuk

0

Myanmar’da soykırım gibi katliam sebebiyle ülkeden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 480 bine ulaştı. En az 3 binin katliamlara kurban gittiği tahmin ediliyor, on binlerin kaçışı ise sürüyor. Myanmar yönetimi ise ‘etnik temizlik’ iddialarını kabul etmiyor. Konu perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yeniden ele alınacak.

Bu soykırım gibi katliamdan şüphesiz en çok etkilenenler ise kadın ve çocuklar. Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslümanların yüzde 60’ı çocuklardan oluşuyor. Çoğu bir insanın tüm ömrü boyunca yaşamadığını yaşadı. Bangladeş’te on binlerce insan iç içe geçici barınaklarda yaşıyorlar.

UNICEF bu ortamın çocuklar için tehlikeler içerdiğini söylüyor. Çocuklar ailelerinden ayrılma riski, insan ticareti, esaret, tacizle karşı karşıyalar. Çocuklar sıklıkla da açlık mücadelesi veriyor.

Babamın vurulduğunu gördüm ama geri dönemedim

Deutsche Welle Türkçe’nin röportaj yaptığı ailesiyle birlikte Bangladeş’e sığınan Mohammed Shoaib, “Evimizden kaçarken Budist çeteler bize ateş açtı, bomba attı. Babam çok sesli ağlıyordu ama geri dönemedik. Onun vurulduğunu gördüm ama geri dönemedim.” şeklinde konuşuyor.

Arakanlı Müslüman kadın Rashida Begum ise “Burada hiç bir şey bulamıyorum. Çocuklarıma pilav bile yediremiyorum. Hatta su bile veremiyorum.” diyor.

Arakan’da zulüm devam ederken; dünyanın, sessizliğini ne zaman bozacağı ise bilinmiyor.

Arakan Müslümanı çocuk için ayrı bir kamp

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Myanmar’dan kaçıp anne babaları yanlarında olmaksızın Bangladeş’e sığınan 6 bin Arakan Müslümanı çocuk için ayrı bir göçmen kampı kurulacak.

Toplumsal Refah Bakanlığı yetkililerinden Nuruzzaman Ahmed, yerel yetkililerden anne babasız çocuklar için yapılacak çadırlar için 80 hektarlık alan göstermesini istediklerini söyledi. Bu çocuklardan 1580’i şimdiden kamptaki çadırlar için kayıt oldu.

BM Çocuk Fonu UNICEF, Ağustos ayında başlayan şiddet olaylarının ardından toplam 1800 çocuğun anne babaları olmadan Myanmar’dan kaçtığını sanıyor. Ancak Ahmed’e göre toplam rakam 6 bin.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz