Çavuşoğlu-Tillerson görüşmesi.. Görevlilere yapılan suçlamalarla ilgili kanıt istendi

0

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında yapılan telefon görüşmesinin içeriği açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Tillerson’ın görüşmede Amerika’nın Türkiye’deki diplomatik misyonlarında görev yapan Türk çalışanlar ve çok sayıda Amerikan vatandaşının tutuklanmasından duyduğu derin endişeyi ilettiğini belirtti.

Nauert’in açıklamasına göre Bakan Tillerson, Türk hükümetinin yönelttiği suçlamalarda şeffaflığın önemini ve Türk hükümetinin bu suçlamaların arkasındaki kanıtları sunması gereğini vurguladı.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Tillerson ve Çavuşoğlu’nun, ABD’nin tutuklamalara dair taşıdığı kaygıları ele almak üzere iki tarafın yakın temas halinde kalmayı sürdürmesi yönünde mutabık kaldığı da kaydedildi.

Askeri ilişkiler etkilenmedi

Öte yandan Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’yle yaşanan diplomatik gerilimden askeri ilişkilerin etkilenmediğini söyledi. Mattis, Türk meslektaşlarıyla yakından çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. Askeri uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Mattis, “Ortak düşmanımıza karşı ittifak halinde çok çalıştığımız bir NATO müttefiki ve iki ordu arasında birlikte iyi iş çıkarıyoruz” dedi.

Mattis, diplomatik anlaşmazlığın gelecekteki operasyonları etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya karşılık olarak da spekülasyon yapmak istemediğini, ancak geçmişte diplomatik gerilimin askeri ilişkileri etkilemediğini söyledi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz