İran, IKBY’ye sınır kapılarını kapatmadığını açıkladı.. IKBY ise Irak’ın ‘referandumu iptal edin’ talebini reddetti

0

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bugün basın mensuplarına yönelik yaptığı haftalık basın açıklamasında İran’ın Irak devletinin isteği üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile olan sınırlarını kapattığını açıklamıştı.

Kasımi’nin basın açıklaması sonrası dünya basında, İran’ın kara sınırlarını da IKBY’ye kapattığı yönünde haberlere yer verildi. Tesnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı, basın organlarına düzeltme yazısı gönderdi. Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin sehven İran’ın Irak Devletinin isteği üzerine Hava sahasını kapattığı açıklaması yerine hava ve kara sınırlarını kapattığını söylemiştir.” denildi.

İran ile IKBY arasında 3 sınır kapısı bulunuyor.

Öte yandan IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin yardımcılarından Hemin Hawrami, Irak’ın müzakereler için şart koştuğu “25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunu iptal edin” talebini reddettiklerini açıkladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bölgedeki mevcut açmaza barışçıl bir çözüm getirmeye hazırız. Askeri seçeneği reddediyoruz ama kendimizi savunmaya hazırız. Ne IKYB nede IKDP tarafından Bağdat ile tek taraflı hiçbir müzakere yapılmayacak. Eğer Bağdat ile herhangi bir müzakere olacaksa tüm Kürdistan taraflarını temsil eden ortak bir delegasyon tarafından yapılacak. IKDP/IKYB referandum sonuçlarını geçersiz sayılması için yapılan tüm talepleri reddeder. Önkoşulları reddeder.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz