RTÜK üyelikleri için seçim yapıldı.. HDP’nin üyesi kalmadı

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelikleri için seçim yapıldı. Görev süreleri dolan 3 üyenin yerine atanacaklar için yapılan seçimde AK Parti kontenjanından 2, CHP kontenjanından 1 üye seçildi.

Bu seçimle birlikte HDP’nin RTÜK’te üyesi kalmadı. 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası RTÜK üyelik dağılımı AK Parti 4, CHP 2, MHP 2 ve HDP 1’di.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ise Anayasa, yasa ve demokratik değerlerin hiçe sayıldığı, tekçi rejim uygulamalarına her geçen gün bir yenisinin eklenmekte olduğunu kaydetti. Anayasa 133 ve RTÜK Yasası 35/5’e göre RTÜK üyelerinin siyasi parti gruplarının TBMM’deki sandalye sayısına göre belirlenmekte olduğunu belirten Oluç, şunları söyledi:

“HDP Grubu, Mecliste şu anda 54 milletvekili ile temsil edilmektedir ve Meclis’in 3üncü büyük partisidir. Anayasa ve yasaya göre 9 RTÜK üyeliği oranlamasında partimize 1 üyelik kontenjan hakkı düşmektedir. 15 Temmuz 2017 tarihinde AKP ve CHP’li 2 RTÜK üyesinin görev süresi sona erdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi o tarihte yasama faaliyetlerine devam etmekteydi ve boşalan bu iki üyelik için seçim yapılması gerekirdi. Ancak Anayasa ve yasa hiçe sayılarak seçim yapılmadı ve RTÜK 4 ay boyunca 2 üyesi eksik olarak toplandı.

TBMM Başkanlığı’nın seçimleri Ekim ayına bırakmasının nedeni, mevcut üyemizin 5 Kasım’da sona erecek görev süresini fırsat bilip, HDP kontenjanının oldu bittiye getirilerek gasp edilmesine yönelikti. Meclis Başkanlığı, AKP Grubu’nun 1 kontenjan hakkı daha tanınarak 2, CHP Grubu’nun da 1 aday bildirmesini istedi; üyelik hakkı bulunan HDP Grubu’nu ise açıkça yok saydı.

16 Ekim 2017 tarihli Genel Kurul oturumunda Anayasa ve yasaya aykırı bir biçimde yapılan 3 RTÜK üyeliği seçiminde grubumuzun bir üyeliği AKP’ye 5’inci üyelik olarak takdim edildi. Grubumuz seçimler sırasında Genel Kurul’da bu adaletsizliği, hukuksuzluğu engellemeye çalışırken, ne yazık ki diğer parlamento üyeleri ve siyasi parti grupları bu hukuksuzluğu onayladı.

Yapılan seçim Anayasa ve yasaya aykırıdır, meşru değildir. Anayasa’ya göre bir partinin kontenjanını kullanan RTÜK üyesinin görevi sona erdiğinde, o partinin Meclis’teki oranı yeniden hesaplanır ve üyelik hakkı devam ediyorsa, bu tespit edildikten sonra, yeniden üyelik için aday bildirmesi istenir ve seçimlere öyle gidilir. Eğer ilgili partinin Meclis’te sayısal çoğunluğu yoksa, RTÜK üyelik hakkı da sona erer ve o kontenjan, çoğunluğu olan başka bir partiye kullandırılır.

HDP’nin sayısal çoğunluğu ve RTÜK üyelik kontenjan hakkı devam etmesine rağmen, TBMM Başkanlığı sanki HDP Grubu parlamentoda yokmuş gibi hareket ederek, kontenjanımızı AKP’ye teslim etmiştir. Bu Anayasa’ya açıkça aykırıdır. İkinci aykırılık nedeni ise; TBMM Temmuz ayında açık olmasına rağmen 2 RTÜK üyeliği için seçim yaptırılmamış olmasıdır.

Şu an RTÜK’te AKP’nin 5, CHP’nin 2, MHP’nin 2, HDP’nin sıfır üyesi bulunmaktadır. MHP Grubu sandalye sayısı itibariyle hak etmediği halde 36 vekille RTÜK’te 2 üyeye sahipken, şu anda 54 milletvekili bulunan HDP’nin RTÜK’te hiç üyesi bulunmamaktadır. AKP, RTÜK’te sayısal çoğunluğu ele geçirmek ve medya üzerinde daha şiddetli baskı kuracak kararlar almak için bu operasyonu yapmıştır. Elbette bu adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı Anayasal ve yasal tüm haklarımızı kullanacağız, gayri meşru seçimin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız, adaleti arayacağız.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz