Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden referandum sonuçlarını dondurma teklifi..

0

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 25 Eylül’de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya aldı.

Rudaw’ın aktardığına göre Erbil bu kararı merkezi Bağdat hükümetiyle diyalog sürecini başlatmak için aldı. Açıklamada, IKBY yönetiminin savaş istemediği, Kürt bölgesinde ateşkes ilan edeceği ve tüm askeri operasyonları durduracağı belirtildi.

IKBY ve Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna “Ateşkesin sağlanması ve IKBY’deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül’de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması” önerisi sunuldu.

İşte IKBY açıklaması!..

Irak ve Kürdistan’ın karşı karşıya olduğu gerginlik ve tehlikeli durum karşısında, hepimizin, bu durumun Irak güçleri ve Peşmerge arasında daha ileri bir savaşa dönüşmesini engelleme konusunda tarihi bir sorumluluğu var.

16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve Peşmerge arasında başlayan çatışmalar ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hatta Irak’ın bileşenlerinin sosyal anlamda birbirinden kopmasına yol açabilir.

İki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaşamın her alanında büyük zararlar verecektir. Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şunları açıklıyoruz:

1- Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonun acil şekilde sonlandırılması talebimizi.

2- Irak Kürdistanı’nda yapılan referandumun sonuçlarının askıya alındığını.

3- Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve federal hükümet arasında Irak anayasası temelinde görüşmelere başlanması isteğimizi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz