HDP’li Önder: İmralı’daki tecrit, vatana ihanetle eş anlamlıdır

0

HDP İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. “İmralı üzerinde yürütülen tecrit artık kabul edilemezliği bir yana, ülke ve bölgedeki çözüm zeminini tahrip etmeye dönük bir hal almıştır.” diyen Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi:

“Barışın güvencesi olabilecekken bizatihi savaşı kışkırtan bir tecrit anlayışıyla gidilecek hiçbir yer yoktur. Bütün bunları göz önüne aldığınızda İmralı’daki tecrit, vatana ihanetle eş anlamlıdır. Artık mesele Sayın Öcalan’ın sağlığı, güvenliği olmaktan çıkmış bu ülkenin geleceğine kast eden bir zemine dayanmıştır. Hükümetin devlet anlayışı artık kendi ülkesindeki Kürt’ü de bırakıp nerede bir Kürt varsa ona dair düşmanlık üzerinden şekillenmektedir. Kürtleri dışlayan bir şey olsun da ne olursa olsun basitliğine bu topraklar layık değil. ‘Kürt’süz bir seçenek olsun’ demek hüner değildir, diplomasi değildir. Sosyolojiden bihaber olmak demektir, insanlıktan da bir şey anlamamış olmak demektir. Savaş talep etmek için maharet gerekmiyor. Buna tarihin her döneminde müşteri bulabilirsiniz. Bölgedeki varlığını savaş üzerinden var eden sistem var oldukça savaş söylemini ellerini ovuşturarak izliyor.

İbretlik bir durumdur. Bugün İmralı tecrit sistemi bütün ülkenin tecrit sistemi haline getirildi. Herkes bu ülkede kendini mahkum olarak hissediyor. İmralı artık bütün ülke olmuş durumda. Barış adına, ortak geleceğimiz adına buna bir dur demek gerekiyor. Bütün bunların süresi de 2 saat.”

Pervin Buldan ise “Hükümetin ve devletin duyarlı olması gerektiği yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Sayın Öcalan sıradan bir tutuklu değildir. Hükümetin ve devletin sıradan bir tutuklu gibi yaklaşmaması gerekir. Sayın Öcalan’dan haber alana kadar kaygımız devam edecek. Acilen İmralı adasına avukatları ya da ailesi gitmelidir. Sayın Öcalan sadece Türkiye açısından değil tüm Ortadoğu açısından barış için aktördür. Biz Sayın Öcalan’ın barış sürecindeki rolüne hep birlikte tanıklık ettik. Bir umut vardı, huzur vardı. Kimsenin burnu kanamadı. O sürece bir kez daha dönülmeli. Türkiye’deki Ortadoğu’daki barış açısından Sayın Öcalan’la yürütülecek bir süreç dikkate alınmalı. Görüşmelerin bir kez daha başlaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Güvenlikçi politikalarla Kürt sorununun çözülemeyeceğini herkes çok iyi biliyor. Öncelikli olarak Sayın Öcalan’la görüşmelerin başlaması gerekmektedir.” dedi.

Meral Akşener öncülüğünde kurulan İyi Parti konusunda ise Sırrı Süreyya Önder, “Önce hayırlı olsun deriz, sonra programına bakarız. Programında geleneksel sağ çapağın ve tutukluğun bütün izleri var. Demokratik bir geleceği nasıl sağlayacaklarına dair ipucu, umut yok. Ülkenin sağcı partiler skalasına bir tanesi daha eklendi. Umarız geleneksel sağ riyakarlığı ters yüz edecek bir çıkış gösterirler.” açıklamasını yaptı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz