Başbakan Yıldırım: Kuzey Irak yönetimi ne karar alırsa alsın tahribatı telafi edecek bir sonuç doğurmayacağı aşikar

0

Başbakan Binali Yıldırım, Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ile ortak basın toplantısı düzenledi. “Irak’a ana girişimiz olan Habur kapısı, Halil İbrahim kapısının Irak merkezi idaresine teslim edilmesi konusunda birlikte çalışıyoruz.” diyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Tabii bu sınır kapısının kontrolünün Irak merkezi hükümetine geçmesiyle beraber, mevcut güzergah Kuzey Irak’tan devam etmekte ve oradan Kerkük’e, Bağdat’a uzanmaktadır. Onun yanı sıra Habur’un biraz daha batısından, Habur bölgesinden yeni bir güzergahın da açılması konusunu görüştük. Irak tarafı da müspet bakıyor ve bu kapının açılması konusunda da birlikte çalışacağız. Bunun kararını aldık.

Kuzey Irak yönetimi ne karar alırsa alsın artık, bugün geldiğimiz noktada onların alacağı kararın yaptıkları tahribatı telafi edecek bir sonuç doğurmayacağı aşikardır. Yanlış hesap yapmışlardır. Yanlış hesap da Ankara’dan, Bağdat’tan, Tahran’dan geri dönmüştür. Bundan sonra İran, Türkiye, Irak olarak bölgenin huzuru, güvenliği, terörle mücadele için daha etkin bir çalışma içerisinde olacağız.

Orada yaşayan masum insanlar ile bir meselemiz yok. Onların geleceğini düşünmeden kişisel hırsları yüzünden onların huzurunu, geleceğini tehlikeye atan yöneticilere sözümüz var. Sözümüzü de söyledik. Geçen zaman bizi haklı çıkardı. İnşallah bu ve benzer maceralara kalkışma olmaz. Bölgede yeterince zaten sorun var. Bütün bu sorunları bir kenara bırakıp fırsattan istifadeye kalkmanın oldu bitti yapmanın ne kadar yanlış olduğu ortaya çıkmıştır.”

Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ise “Somali’yi yeniden inşa etmek istiyoruz. Dünyanın kesinlikle bizi acı içinde sıkıntı içinde bir ülke olarak görmesini istemiyoruz. Dünyanın bizi bir umut devleti olarak, refah için bir fırsat olarak görmesini istiyoruz. Halkımız için çok daha iyi bir hayat istiyoruz. Türkiye’nin destekleri bizim tarih kitaplarımızda yazılı kalacak ve ilelebet unutmayacağımız destekler olacak.” dedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz