Katalonya bağımsızlık ilan etti!..

0

Katalonya Parlamentosunun bağımsızlık ilanı için yaptığı oylamada sonuçlar açıklandı. İspanya’nın Katalonya özerk yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

135 kişilik Katalonya Parlamentosunda yapılan gizli oylamada 70 kişi bağımsızlıktan yana oy kullanırken, 10 kişi bağımsızlık karşıtı oy verdi, 2 boş oy çıktı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre oylama sırasında iktidardaki Halk Partisi, ana muhalefet partisi Sosyalistler ve Vatandaşlar (Ciudadanos) milletvekillerinin protesto amacıyla dışarı çıktığı görüldü. Oylamanın ardından Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlısı göstericilerin sevinç çığlıkları attığı görüldü.

Oylamanın İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesi bekleniyor. Bu sırada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise attığı tweetinde, “Bütün İspanyollardan sakinliklerini korumalarını bekliyorum. Hukuk devleti Katalonya’da yasallığı devreye sokacak” dedi.

İspanya senatosunda da oylama var

Aynı sürede İspanya senatosu ise Katalonya özerk yönetiminin başında bulunan Carles Puigdemont’u görevden almak için bir oylama gerçekleştiriyor. İspanya hükümeti, anayasanın 155’inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemeyi bugün toplanan Senato’nun onayına sundu. 155’inci madde bir özerk yönetimin elindeki hakların ve görevlerin alınmasını öngörüyor.

Katalonya’da nasıl ‘bir devlet’ kurulması öngörülüyor?

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz