Amerika’dan Myanmar’a ‘Şiddete Son Verin’ çağrısı..

0

Amerika, Myanmar’a Arakan eyaletindeki Müslümanlara yönelik askeri baskıyı sonlandırması çağrısı yaptı. 25 Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısı 605 bine ulaştı.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’la telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bölgede devam eden insani kriz ve zulümden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada, Tillerson’ın Myanmar askeri kuvvetlerinden hükümetin ülkede şiddeti sona erdirme girişimlerine destek vermesini istediğini aktardı.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Tillerson Bangladeş’e sığınan Arakanlılar’ın bu ülkeyle 1992 yılında yapılan ortak anlaşma kapsamında güvenli biçimde evlerine geri dönmelerinin sağlanmasını da istedi.

Tillerson ayrıca orduya, krizden etkilenen bölgelerdeki insanlara insani yardımlar ulaştırılmasını kolaylaştırması, medyanın bölgeye erişimine izin vermesi ve insan hakları ihlallerine ilişkin tüm iddiaları kapsamlı ve bağımsız şekilde soruşturabilmesi için BM’yle işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Tillerson açıklamasında, 25 Ağustos’ta Arakanlı militanların eyaletteki güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını da kınadı. Bu saldırıların ardından Myanmar ordusu Arakanlı Müslümanlar’a yönelik baskı uygulamaya başlamış ve yaklaşık 500 bin Arakanlı azınlığın Bangladeş’e kaçmasına neden olmuştu. Mültecilerin büyük kısmını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlar’a yönelik uyguladığı şiddet, BM tarafından “etnik temizlik” olarak nitelendirilmişti.

Yerlerinden olan Arakanlılar, Myanmar askerlerinin köylerini yaktığını, çok sayıda kişiyi öldürdüğünü, kadınlara tecavüz ettiğini ve evleri yağmaladığını anlatıyor. Bazı iddialara göre ordu, Arakanlılar’ın geri dönmelerini önlemek için eyaletin bazı bölgelerine mayın döşüyor.

Arakanlı Müslümanlar, Budist ağırlıklı Myanmar’da en temel insan haklarından bile yoksun olduklarını söylüyorlar.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz