Amerika’da ‘savaş yetkisi’ tartışması..

0

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun oturumunda konuştu. İki bakan, mevcut yetki yasasının, Kongre IŞİD’e karşı yeni bir güç kullanma yasasını onaylasa bile iptal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Tillerson, “ABD, ülkedeki terör tehditlerine etkili ve hızlı karşılık verme yeteneğimizi kısıtlamayacak veya geciktirmeyecek yasal yetkileri muhafaza etmelidir” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre her iki bakan da 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra hazırlanan mevcut yasanın terör örgütlerine karşı mücadele için gereken yetkiyi verdiğini kaydetti.

Mattis, Kongre’nin mevcut yasayı iptal etmeye karar vermesi halinde koalisyon ortakları ve Amerika’nın düşmanlarının bunu savaştan “geri adım atma” gibi algılayabileceği yönündeki kaygısını dile getirdi.

Tillerson da, Kongre’nin herhangi bir yeni savaş yetki yasasında coğrafi kısıtlama getirmemesi gerektiğini söyledi, buna gerekçe olarak da teröristlere karşı savaşın süratle bir kıtadan diğer kıtaya ilerleyebileceği ihtimalini gösterdi.

Kongre’deki birçok isim, askeri güç kullanımı için yeni bir yetki yasasının çıkarılmasını istiyor. Oturumda görüş bildiren her iki partiden üyeler, 16 yıllık yetki yasasının şu anki terörle mücadele operasyonları için uygun olmadığını savundu.

Yeni bir savaş yetki yasası girişiminin öncülerinden Cumhuriyetçi Senatör Jeff flake, yeni bir yasaya ihtiyaç olmayabileceğini ama “siyasi açıdan kesinlikle ihtiyaç olduğunu” belirtti.

Flake, “Kongre’nin daha fazla müdahil olduğu bir diyaloğa girmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Demokrat Senatör Chris Coons da, 11 Eylül sonrası kabul edilen yetki yasasının “çok karmaşık hale geldiğini”, ilk çıkarılış maksadıyla şimdiki askeri kullanımı arasında “bir yol izlemenin zor” olduğunu kaydetti.

Kongre üyeleri, IŞİD’in 16 yıl önce varolmadığına ve bu örgütün teröre karşı savaşı ilk yetki yasasının öngörmediği ülkelere taşıdığına dikkat çekiyorlar.

Yeni bir savaş yetki yasası talepleri, Nijer’de 4 Amerikan askerinin öldürülmesinden sonra yeniden siyasi tartışmaların ön sıralarına yerleşti.

ABD Nijer’de, Amerikan büyükelçiliğine destek sağlamak ve İslamcı militan gruplarıyla savaşta hükümet güçlerine terörle mücadele eğitimi vermek için 800 civarında asker bulunduruyor. Diğer Afrika ülkelerinde de birkaç yüz Amerikan askeri daha görev yapıyor.

Oturumda Kongre üyeleri Mattis’e, saldırı sırasında Nijer’de neden bu kadar çok sayıda Amerikan askerinin bulunduğunu sordu. Mattis de, eski başkan Barack Obama ve şu anki başkan Donald Trump’ın oraya asker gönderdiğini çünkü “IŞİD’in fiziksel halifeliği çökerken, birimlerini başka yerlere taşımaya çalıştığını” söyledi.

Mattis, Fransızlar’ın Batı Afrika’da orduların inşasında büyük rol oynadığına dikkati çekerken, ABD’nin de, IŞİD’in sözde halifeliğinin çökmesiyle birlikte ülkenin saldırıya uğraması ihtimaline karşı bu orduları “hazırlamaya çalıştığını” kaydetti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz