HDP Sözcüsü Bilgen: Mahkeme bu kararıyla uluslararası hukuktaki yerini inkar etmiştir

0

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Anayasa Mahkemesinin Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın başvurusuna verdiği ret kararına tepki gösterdi. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Ayhan Bilgen, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aslında neredeyse 1 yıl önce yapılmış bir başvuruyla ilgili bir kararı dolayısıyla buradayız. Elbette hükümetin gündeminde sadece Reza Zarrab’ın sağık durumu olabilir ama bizim açımızdan Türkiye’nin demokrasisi, Türkiye’de barış, hak ve özgürlükler ve siyaset yapma hakkının nerede durduğu her şeyin önünde, üzerinde.

Mahkeme bu kararıyla uluslararası hukuktaki yerini inkar etmiştir. AYM hukuk istemlerine toplumla devlet arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için vardır ancak bu görevi yaptığı ölçüde meşrudur. Ancak AYM, bu kararıyla siyasi vesayet altında olduğunu ortaya koymuştur. Nasıl Can Dündar kararında bir bağlılık beyanında bulunma ihtiyacı duyduysa, Balbay kararında kendini tekzip eden bir tavır ortaya koymuştur. Balbay kararında iç hukuk yollarının tükenmediği vurgusunu yapmış ama tahliye iradesi ortaya koymuştu. Türkiye’de ne değişti AYM’nin artık bir belirleyici konumu olmadığı ortaya çıktı.

Her türlü baskı bizim nezdimizde anlamsızdır. Her türlü baskıya rağmen varlık halkın bize yüklediği sorumluluk esastır. Bundan önceki yok sayma arayışları gibi bu da bizim nezdimizde yok hükmündedir. Bundan sonra da sözümüzün arkasında olmaya devam edeceğiz. Halkımız birinci önceliktir. Onların beklentisi en öncelikli sorundur. Bu karar malumun ilanıdır. Bugüne kadar eşbaşkanlarımız milletvekillerimizle ilgili doğru düzgün işleyen iç hukuk varmış gibi iç hukuk yolları tükenmedi demesi aynı soruyu bize sordurtuyor. Hangi iç hukuk nerede iç hukuk? HDP’ye, gazetecilere, akademisyenlere düşman hukuku uygulanıyor. Düşman hukukun olduğu yerde bu kurumun açıklamasının hiçbir inandırıcılığı yoktur. Onlar istemese de biz demokrasi mücadelesini yükselten net tavrımızı sürdüreceğiz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz