HDP Grup Başkanvekili Yıldırım: Çok ağır günaha bulaştınız, zemzem suyuyla yıkansanız affolmayacaksınız

0

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. ‘Paradigmanın İflası’ kitabında Kemalizm sorgulaması yaptığında bugünkü siyasi iktidarın 4 elle sarıldığı Fikret Başkaya’nın gözaltına alındığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

“Fikret Başkaya ve Paradigmanın İflası demişken şunu söyleyelim. Milli görüşçüler bir dönem mağdur edilmelerinin dayanağı olarak Paradigmanın İflası kitabını gösteriyorlardı. O milli görüşçüler, değerli düşünür Başkaya’nın bu kitabının ekmeğini çok yediler. Başkaya o kitabından ötürü cezaevinde yattı. 2006’da bu iktidarın sesli kitap projesinin kitaplarından biriydi Paradigmanın İflası. Günübirlik yaşayan bu iktidar, sabah onun 77 yıllık ömrünü göz önünde bulundurmadan, hicap duymadan gözaltına aldı.

Soçi’de; Rusya, İran ve yarım pozisyon olarak masada olan Türkiye’nin katılımıyla bir zirve gerçekleştirildi. Bu bir 2+1 zirvesiydi. 2+1’in 1’inin kararların neresinde olduğunu hep birlikte gördük. Elde kalan Türkiye’nin oyalanmasıdır. Belki oraya giden Erdoğan’dı ama 80 milyonla bu kadar alay edilmesine izin verilmemelidir. Savrulmuş bir iktidar hali, omurgasız bir dış politikayla bu ülkenin itibarını ayaklar altına alıyor.

Bir telefon görüşmesinin medyaya görüntülü servis edildiğini de ilk kez gördük

Atılmamış adımları atılmış gibi gösteriliyor. Sadece Türkiye ‘Suriye Arap Devleti’ ifadesini kullanılıyor. Sanki Batı’ya karşı gücünü artırıyormuş da, Batı da bunu yemiş de, sanki batıya ilişkin pazarlık gücü artmış da 2 gün sonra yanında 5 kişiyle Trump’la görüşme fotoğrafı servis ediyor. Bir telefon görüşmesinin medyaya görüntülü servis edildiğini de ilk kez gördük. Görüşmenin içeriğine dair yaptığı açıklamalar, görüşmenin diğer tarafı tarafından teyit edilmemiş ve o fotoğrafı servis ediyorsunuz. Üstelik büyük bir zafermiş gibi.

Görüşmeden sonra medyada şu manşeti gördük: YPG dışında anlaşma sağlandı. Sormazlar mı; sizin oraya gidiş amacınız Rojava, YPG. Eğer YPG dışında anlaşma sağlanmışsa hiçbir şeyde anlaşılamamış demektir. Siz YPG dışında ne görüştünüz? Başka bir amacınız vardı da biz mi bilmiyorduk?

Siz oraya Kürtlerin kendilerini yöneten sistemini bozmak için gittiniz, eliniz boş döndünüz. Neden? Çünkü özellikle orada kurulacak olan yeni sisteme dair bir halklar kongresi yapılacak. Soçi’den sonra Kürtlerin de, PYD’nin de, SDG’nin de davet edileceği Rusya tarafından açıklandı. Yani boş gittiler, boş döndüler.

Neymiş; o telefon görüşmesinde Trump ABD’nin Rojava’ya silah vermeyeceği sözünü vermiş. Sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ne dedi? Türkiye’den yapılan açıklamaları şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Bu ülkede ayakları yere basan siyaset neredeyse yok denecek kadar azaldı. Hükümet yetkililerin yaptığı açıklamalarını yüzde 90’sının realitede karşılığı yok. Dış politikada hiç karşılığı yok.

Maden ailesini komisyon incelemesiyle işe alsanız n’olur?

Nuriye Hoca’nın adli kontrol şartıyla tahliyesini istemiş savcı. Nuriye Hocayı kaç kilo ile cezaevine gönderdik, bugün 34 kiloya düştü. OHAL İnceleme Komisyonu ile ilgili ipe un seren açıklamalara hükümet devam ededursun. Neymiş doneler toplanmış, baylock listeleri inceleniyormuş. Biz neyi nasıl incelediğinizi sormuyoruz, kurduğunuz komisyonun açığa çıkan ihlallerine şifa bir tarafı var mı? Geri dönülmez bir yere geldiniz. Nuriye Hoca’nın tahliyesi hiçbir şeyi bitirmiyor. Derhal işinde iade edilmesi gerekir.

Geçen hafta boğularak kaybettiğimiz Maden ailesi bunun son boyutu. Siz bu saatten sonra Maden ailesini komisyon incelemesiyle işe alsanız n’olur? Maden ailesi geri gelir mi? Neymiş OHAL komisyonu çalışıyormuş. İçimizden çok daha ağır konuşmak geliyor ama onların seviyesine inmek istemiyoruz. Çok ağır günaha bulaştınız, zemzem suyuyla yıkansanız affolmayacaksınız.

İçişleri Bakanı’nın Demirtaş’a yönelik sözlerini kendisine iade ediyoruz. Neymiş, Eş Genel Başkanımızın kaleminden kan damlıyormuş. Açıklamasından bir cehalet örneği gördük. Bakan bu kitabı okumamış, kendisine özeti de verilmemiş. Ayrıca bu kitaba karşı çok öfkeli. Öfkeli olma halini anlıyorum. Bu kitap onlarca baskı yaptı, yüz binlerce satışa ulaştı. Bu kitap bir siyaset insanı ve bir edebiyat insanı olan Selahattin Demirtaş’ın üretkenliği bunların aklını başından almış. Selahattin Demirtaş sadece siyasetçi değil. Sanat ve edebiyat üretimi içine girebilen duygu, düşünce ve gönül insanıdır.

Selahattin Demirtaş, ne değildir? Erdoğan’dan hesap soracağını söyleyip ruhunu Erdoğan’a teslim edenlerden değildir. Selahattin Demirtaş, Erdoğan’dan hesap soracağım dediği zaman ömrünün sonuna kadar direnen, mücadele eden bir insandır. Eş Genel Başkanımız da kitabı büyük bir iddiayla yazmadığını söylüyor. O büyük bir iddia sahibi değil ama ne yaparlarsa yapsınlar, ağızlarından ne kadar kan damlarsa damlasın Demirtaş’ın kitabına halk teveccüh göstermiştir. Okumamış olanlara Seher’i okumalarını, ondan nasiplenmelerini öneririm. Bir de İçişleri Bakanının Türkçesine de katkı sunalım. ‘Kaleminden kan damlamak’ ifadesinin iki anlamı var. Birincisi etkili yazmak, ikincisi dokunaklı ve acı yazmak. Bu da bizim içişleri bakanına katkımız olsun.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajının düşürülmesine yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Yıldırım, “Bizim partimizin baraj indirimine ihtiyacı yok ama demokratik katılım, temsilde adalet için baraj düşürülmesini tüm partiler için mesela MHP için istiyoruz. Biz ittifaka da ihtiyaç duyan bir noktada değiliz. Bütün yıpratmalara rağmen HDP orada duruyor. HDP şu anda 7 Haziran seçimlerindeki oy oranının üzerinde. Ama HDP sadece şunun arayışında; demokratik seçim ortamının hazırlanması. Biz Bahçeli gibi harfler, rumuzlar, kodlar kullanarak ittifakları tanımlamıyoruz. X, Y, Z… Bizim partimizin 3 harfi var: HDP. Çok oralı olmadığımız için Bahçeli’nin açıklamalarının denklemlerine de girmedik. Mesajı Saray’a verdiler. Onlar çalışmıştır ya da çalışacaktır. Bir matematik hocasına da ihtiyaç duyarlar mı bilmiyorum.” karşılığını verdi.

“Hayati Yazıcı’nın Zarrab davasına ilişkin ‘Zarrab çıktı ve saçmaladı kıyamet mi kopacak?’ açıklamasını nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuyla ilgili ise Yıldırım, “Zarrab davasıyla ilgili etkili bir bağımsız yargının davayı sonuçlandırmasını istiyoruz. Biz parti olarak milli iradeye saldırı olarak da görmüyoruz. Daha 2 ay önce Cumhurbaşkanı değil miydi ki ‘biz komşumuzla yapacağımız ticareti size mi soracağız’ diyen. Demek ki yapılmış bir ticaret. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, ‘Biz İran’la bu ticareti yapmak zorundaydık’ dedi. Bu bir ikrardır, kabuldür. Gerisi de burada yapılmış olan usulsüzlükler üzerinden servet edilenlerin açığa çıkarılması ve cezalandırılmasıdır. Bunu bir milli meseleye dönüştürmelerine itirazımız var.” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz