Başbakan Yıldırım: S-400’ler bir seçim değil, bir mecburiyet

0

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere’de Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nde (IISS) “Türkiye’nin Ortadoğu Perspektifi, Tünelin Sonunda Işık Var mı?” başlıklı panelde konuştu. “İsrail-Filistin sorunu ile gündemde olan Ortadoğu, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali, 2011 yılından bu yana Suriye’deki iç savaşın etkileriyle kanayan bir coğrafya haline gelmiştir.” diyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Ortadoğu bölgesi, tarih boyunca farklı kültürlerin, din ve mezheplerin son derece renkli ve zengin miraslar bıraktığı bir medeniyet beşiğidir. Esasen bu yönüyle bütün insanlığa barış ve hoşgörü içinde bir arada yaşamanın en güzel örneklerini geçmişte sunan bir bölgedir. Maalesef bugün tam tersine dünya haritasının tam ortasında alevlerin yükseldiği bir kaos dönemi yaşanmaktadır. Bölgedeki kriz ortamından otorite boşluğundan, iç savaştan beslenen terör örgütleri, sadece burada bulunan ülkeleri ve komşularını değil giderek bütün dünyayı etkileyen bir belaya dönüşmektedir. Sadece sosyal, politik değil ekonomik alanda da son derece zengin potansiyele sahip bu bölgenin dünyanın enerji kaynakları bakımından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Astana süreci aslında Cenevre’de Suriye’nin toprak bütünlüğünü esas alan ve Suriye’de teröre bulaşmamış bütün etnik yapıların temsil edileceği, devamlı bir istikrarlı yönetim için ön hazırlıktır. Eminim ki çok uzun olmayan bir zaman diliminde Suriye meselesi nihayet çözüme kavuşacak ve bölgede yaşanan bu acılar, çileler nihayet bulacaktır.

Biz DEAŞ’la mücadele konusunda Fırat Kalkanı çerçevesinde çok önemli bir iş yaptık ve 3 bin 600 DEAŞ mensubunu etkisiz hale getirdik Suriye topraklarında. Ayrıca ülkemize girmeye çalışan 50 binin üzerinde yabancı savaşçıyı, 54 farklı ülkeden gelenleri kapıdan geri çevirdik. 5 binden fazla DEAŞ mensubunu da gözaltına aldık, 3 bin civarında tutuklandı, hapse atıldı. Bir yandan hukuki mücadele devam ederken, bir yandan da güvenlik esaslı mücadele aynı kararlılıkla devam ediyor.

Bize söylenen şu oldu, ‘Biz DEAŞ’la mücadeleyi çok önemsiyoruz. Dolayısıyla bu konuda her türlü imkanı değerlendirmek zorundayız. PYD/YPG ile DEAŞ mücadelesi bizim bir tercihimiz değil, bir mecburiyettir.’ Tabii bunu biz anlamakta zorlanıyoruz. Ne zamandan beri bir terör örgütünü yok etmek için başka bir terör örgütüyle işbirliği yapılıyor? Ciddi devletlere yakışan bir durum değil. Olan oldu. Şimdi DEAŞ da gündemden çıktığına göre bu mecburiyetten vazgeçmek ve birlikte Suriye’nin geleceği, barışın, huzurun sağlanması için, yeniden imarı için birlikte çalışmalıyız. İnşallah bunu başarabiliriz. Bu yönde beklentimiz günden güne artmaktadır.

Bizim itirazımız Kürtlere değil, Irak’ta da Suriye’de de eline silahı alan, füzeyi, bombayı alan, masum insanları katleden eli kanlı terör örgütüyledir. Bunlarla iş tutanlar, bunları cesaretlendirenler, bölgeye iyilik etmiyorlar. Biz hep şunu söylüyoruz; din ve mezhep konusu asla ülkelerin bir siyaseti olamaz, bu yolla ülkeler şekillendirilemez. Din insanların başının üzerinde yeri olan bir şeydir. Din ağız hizasına geldiği zaman sorunlar başlar. Farklı düşünebilir, inanabiliriz. Yapmamız gereken birbirimizin inancına, düşüncesine, hatta uygulamalarına saygı göstermek.” ifadelerini kullanan Yıldırım, “Hristiyan olsun, Müslüman olsun, Şii olsun, Sünni olsun.. ne olursa olsun hepimiz Cenabıhakk’ın yarattığı kullarız. Dolayısıyla mezhep yarıştırırsak, dinleri yarıştırırsak, bunun sonunda huzur yok, üzüntü var, göz yaşı var, kan var, kavga var.

Suriye’nin geleceğiyle ilgili kararı, halkı tarafından verilmesi gerekiyor. Biz bu kararı veremeyiz. Bir dayatma yapamayız. Sürdürülebilir bir şey değil. Bundan da hiçbir sonuç çıkmaz. Biz, başından beri söylediğimiz yerdeyiz. Ama çözüm uğruna ne fedakarlık yapılması gerekiyorsa bunu yapmaya her zaman Türkiye hazırdır ve bunun için de başından beri gayret göstermektedir.”

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze sistemiyle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, “Cevap basit. Nasıl biz Amerika’ya diyoruz ki ‘PYD ve YPG terör örgütüdür, bunlarla DEAŞ’ı yok etmek için işbirliği yapmayın’, bize dönüp diyorlar ki ‘Bu bir seçim değil, bu bir mecburiyet.’ Ben de diyorum ki S-400’ler bir seçim değil, bir mecburiyet. Bunu, NATO ile yapmak isteriz. Bunun için de çok gayret ettik. Ama maalesef sesimizi duyuramadık. Bakın biz Patriot’u almak istedik, olumlu cevap almadık. Eurosam almak istedik, olumlu cevap almadık. Bize sadece satmak istiyorlar. Tamam da biz satın almak istemiyoruz. Biz, madem NATO’nun bir üyesiyiz, stratejik ortağıyız, biz bu teknolojiye birlikte sahip olmak istiyoruz. Bütün buralardan sonuç alamayınca mecbur kaldık. Çin’e de gittik, Rusya’yla da görüştük ve Rusya’yla da S-400 konusunda mutabık kaldık. Büyütecek bir şey değil. Bu bizim NATO üyeliğimize, NATO sisteminin entegrasyonuna zarar verecek bir iş de değil. Örneği de var. Yunanistan’da S-300 var. Orada sorun olmuyor da neden Türkiye’de sorun oluyor bunu anlamakta zorlanıyorum.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz