ABD Başkanı Donald Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı, elçilik taşınacak..

0

ABD Başkanı Donald Trump, gelen tüm tepkilere rağmen Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

Trump, bu adımı “gecikmiş bir karar” olarak niteledi ve “Sorunlarımızı başarısız olmuş stratejileri yineleyerek aşamayız.” dedi. “Kudüs sadece üç büyük dinin kalbi değildir.” diye konuşan Trump, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda dünyanın en başarılı demokrasilerinden birisinin de merkezidir. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların birlikte barış içinde yaşayıp özgürce ibadet ettiği bir yerdir.”

1995’ten bu yana göreve gelen her ABD Başkanı, bunun için doğru zaman olmadığını belirterek, ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını ertelemişti.

Trump’ın açıklamasından dakikalar önce ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm diplomatik misyonlarına talimat göndererek “Zorunlu kalınmadıkça 20 Aralık’a kadar Kudüs ve Batı Şeria’ya zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin” çağrısında bulundu.

Hamas’ın ‘yeni bir intifada’ açıklaması

Trump’ın bugünkü açıklaması öncesinde Filistinliler, karara karşı çıkmaları için bölge liderleriyle görüşmeler yürütüyordu.

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas da, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması durumunda yeni bir intifada başlayacağını söylemişti.

Hamas yayımladığı açıklamada, hem Filistin lideri Mahmud Abbas’ın hem de Hamas lideri İsmail Haniye’nin ABD politikasında bir değişikliğe karşı olduklarını kaydetmişti.

Neden şimdi? Analiz – Anthony Zurcher, BBC Washington muhabiri

Trump Kudüs’ü başkent olarak tanıma konusunu seçim kampanyası sırasında sıkça dile getiriyordu.

Bu adımın daha da erken atılmasını bekleyenler vardı. Neden bugün bu adım atılıyor? Beyaz Saray etrafında dolaşan pek çok olumsuz haber var. Trump gündemi farklı bir noktaya taşımak istiyor olabilir.

Ya da ABD Başkanı seçim kampanyasında verilen bir sözü yerine getirmek için hareket etmiş olabilir.

Trump, “gecikmiş bir adım” diyor. Ancak herkes kabul edecektir ki aynı zamanda son derece tartışmalı bir adım atılıyor ve bunun ABD ve Orta Doğu açısından sonuçları da olacaktır.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz