Yargıtayı’nın önünde karara bağlanmayı bekleyen 1 milyon 216 bin 646 dosya var..

0

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargının iş yükünü sayısal verilerle açıkladı. Son yıllarda ciddi oranda artan iş yüküne dikkat çeken Cirit, “Bugün için ceza dairelerinde 352 bin 794 dosya, hukuk dairelerinde 334 bin 883 dosya, Ceza Genel Kurulu’nda bin 509, Hukuk Genel Kurulu’nda 4 bin 422 dosya bulunmaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunan 522 bin 675 dosya ile birlikte şu anda Türk Yargıtayı’nın önünde karara bağlanmayı bekleyen 1 milyon 216 bin 646 dosya bulunmaktadır.” dedi.

Habertürk’ün haberine göre Cirit, bu dosyaların Yargıtay’a gelmesinden önceki yargılama süreci de dikkate alındığında makul yargılama süresi içerisinde davaların sonuçlandırılması noktasında ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını ifade etti. Yargıtay üyelerinin sayısının artırılması gerektiğini dile getiren Cirit, özellikle nitelikli tetkik hâkimlerin bölge adliye mahkemelerine gitmesinden sonra Yargıtay’da oluşan boşluğu giderici adımların atılması gerektiğini kaydetti.

“Şu an Türk yargısı çok büyük gayret ve özveri ile çalışarak yargıya güveni hızla Türk halkının istediği noktaya getirmek için mücadele etmektedir. En son yapılan kamuoyu ölçümleri de Türk yargısına güvenin hızla yükseldiğini göstermektedir.” diyen  Cirit, şunları söyledi:

“Yine daha önce yasamızdan kaldırılan tetkik hâkimlerinin Yargıtay’dan ayrılışı ile ilgili düzenleme yeniden getirilmelidir. Yargıtay’a gelecek ya da buradan gönderilecek tetkik hâkimleri Yargıtay’ın görüşü alınarak belirlenmelidir. Yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevlendirilecek savcıların belirlenmesinde de bu usul işletilmelidir. Bu adımlar Yargıtay’ın iş yükünde ciddi anlamda rahatlama getirecektir. Davaların makul yargılama sürelerde sonuçlandırılması noktasında kolaylık sağlayacaktır. Dosyaların makul sürelerde sonuçlandırılması açısından yapılacak olan düzenlemeyi desteklemekteyim.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz