Erdoğan’dan Kudüs açıklaması: Bu karar bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır

0

Yunanistan’da resmi ziyaretlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. ABD’nin Kudüs açıklamasını değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Dün ABD başkanı Trump tarafından yapılan Kudüs’e dair açıklamaya değinmek istiyorum. Bu karar maalesef bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Kudüs semavi 3 dinin kutsal bir mekanıdır. Müslümanların Hristiyanların ve Yahudilerin. Yapılan açıklamalar uluslararası hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır. 1980 BM’nin bu konuda kararı var. Sadece Amerika ve İsrail’den başka o kararı reddeden yok. Tüm dünya o kararı sahiplendi. Şimdi farklı bir yöntemle ‘ben yaptım oldu’ demek suretiyle bir açıklama ve bu talihsiz adımla bölgeyi ciddi manada sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum.

Artık Türkiye ve Yunanistan bir şeye inanıyor, bir şeye inanmalı; bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönlenmeliyiz, müzakerelerimizi onun üzerine bina etmeliyiz. Biz geçmişte iç içe olmuş ülkeleriz, burada soydaşlarımız var, sizin bizde soydaşlarınız var. Keşke geçmişteki bazı yanlışlar olması hasebiyle bir kısım Rum vatandaşlarımız da ülkemizden ayrılmasaydı. Yanlışları artık tarihe bırakıyoruz, geleceği çok daha sağlam bir zeminde inşa etmeliyiz. Bunun için yapabileceğimiz çok şey var. Eğer gerçekten söylem birliğini oluşturabilirsek, ortak akıl oluşturabilirsek bunları çözeriz.

İki ülke ilişkilerinin her zaman iyi olmasından yana olduğunu, başbakanlığı döneminde de bunu kanıtladığına inandığını ifade eden Yunanistan Başbakanı Çipras da, “Sayın Cumhurbaşkanımı, size bu daveti göndermesi için cesaretlendirdim. Sadece bu ziyaret tarihî bir ziyaret değil, aynı zamanda yapılan davet de tarihîdir. Bizim bu dönemdeki çabalarımız aslında ülkelerimiz arasında yeni duvarlar inşa etmek değil yeni köprüler inşa etmektir diye düşünüyorum.”

İki ülke arasında her zaman bazı ihtilafların olduğuna işaret ederek, anlaşmazlıklardan ziyade ortak noktalara yoğunlaşmak durumunda olduklarını kaydeden Yunanistan Başbakanı Çipras, “Bu fikir ayrılıklarımızı da her zaman karşılıklı saygı çerçevesinde tahriklerden, kışkırtmalardan uzak bir şekilde ortaya koymak gerekir diye düşünüyorum. Ben inanıyorum ki bugün eğer biz bunu başarabilirsek, sizin ziyaretiniz sadece tarihî olmaktan öte iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfanın, yeni bir başlığın açılmasına da vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

İki lider arasında ‘Lozan’ açıklamaları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Peki Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor? Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Şimdi buradaki azınlıkların hukukunu bu anlaşmayla biz nasıl teminat altına alacağız? Şu anda 150 bin Müslüman Türk Pomak azınlık var. Bunların hukukunu herhalde araştırmak, korumak özellikle de Yunanistan’daki görevi olsa gerek. Bakın çok enteresandır. Şu anda 15 bin Euro kişi başına milli geliri var Yunanistan’ın, ama Batı Trakya’da 2 bin 200 euro. Bu fark korkunç bir fark. Bu oradaki insanların hangi şartta yaşadığını göstermesi bakımından önemli” diye konuştu.

Karşılıklı Lozan açıklamaları sonrası bir soru sırasında araya giren Çipras, şöyle konuştu: “Kendisi Lozan anlaşmasının yeniden düzenlenmesini istemiyor. Böyle bir şey yapmak için Japonya gibi 9 ülkeyi bulmak gerekir. Yunanistan’ın toprak bütünlüğüyle ilgili olarak herhangi bir durum söz konusu değil. Kendisi Lozan anlaşmasıyla ilgili güncellemeden bahsediyor, bunun hayata geçirilmesinden bahsediyor. Bu anlaşmanın doğru şekilde uygulanmasından bahsetti. Trakya konusuyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Bizim ülkemiz Yunanistan vatandaşı Müslümanlarla ilgili hassas davranmakta. Azınlık konularıyla ilgili, yaşam standardıyla ilgili daha fazla adımlar atılması gerektiğine de katılıyorum. Fakat reformlar başka ülkeleri ilgilendiren bir konu değil. Biz reformları uygulayacağız ve bu bizim meselemiz. Yine Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Ege’deki fikir ayrılıklarıyla, Kıbrıs’taki fikir ayrılığından bahsettiğini duydum. Ben 43 yaşındayım ve 43 yıldır bu mesele hala tartışılıyor. Yine bu çerçevede kimin suçlu olduğuna dair bir tartışma söz konusu. Ama bu durum 43 yıldır devam ediyor, çünkü yasa dışı bir işgal olmuştu. O sebeple ortaya çıktı.

Yunanistan sınırlarında yer alan Sakız Adası’nda Selanik’te Rodos Adası’nda Fethiye Camii gibi bir çok mabedin restorasyonunu gerçekleştirdi. Burada ortadoksların dini tören düzenlemesini düşünmedik. Ancak üzüntüyle belirtmek isterim ki böyle bir durum Ayasofya’da söz konusu. Karşılıklı olarak her tarafın hassasiyetlerini saygı göstermek durumundayız. Özgürlükler konusunda geri adım atmamak gerekir. Yunanistan’daki Müslüman azınlığın dinini gerektiği gibi yaşamasına müsaade edilmeli.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları söyledi: “Azınlıklar konusuna değinmek istiyorum. Her şeyden önce Batı Trakya’da baş müftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu bana göre çok ciddi bir yaradır. Ve inanıyorum ki sayın başbakan bu konunun çözümüyle ilgili gerekli adımı da atacaktır. Bir diğer husus ise tabi bunu iç meselemiz olarak görmek tabi güzel bir düşünce. Bizim ona aykırı bir şey söylememiz mümkün değil. Ama müsaade ederlerse herhalde ricada bulunmamız isabetli olur. Çünkü soydaşımızdır, onun hukukuyla ilgilenmemiz lazım.

Bir diğer konu da mülteciler meselesine yönelik. Bu konu teknik boyutu çok ileri derecede. Dışişleri bakanlarımız çalışmak suretiyle bunu aşmanın yollarını arayacaklar. Atacağımız diğer adım özellikle Kıbrıs konusunda da yine söylüyorum. Adil ve kalıcı bir çözümü bulmamız gerekiyor. Tabi yaş itibariyle 43 yıldır bunu böyle devam ediyor demesi, 63 yaşında olduğuma göre ben de aynı şeyi yaşıyorum. Ben burada ciddi bir tecrübeye sahibim. Takip ettiğim süreçte de minderden kimlerin kaçtığını çok iyi biliyorum. Bütün belgeleri rahatlıkla verebilirim. Buna dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum.

Asker bulundurma deniyor tamam da Yunanistan asker bulundurmuyor mu? Annan planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktır. Asker sayısı belli düzene oturtulmuştu. Ama referandumda kim ters hareket etti? Güney Kıbrıs ters hareket etti ve bugünlere geldik.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz