ABD, Kuzey Kore ile ön koşulsuz görüşmeden geri adım attı..

0

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore ile ön koşulsuz görüşmelere başlama konusundaki tutumundan geri adım attı. Tillerson, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada nükleer füze denemeleriyle dünyayı tedirgin eden Pyonyang yönetiminin ABD ile müzakere hakkını kendisinin kazanması gerektiğini söyledi.

Tillerson, geçen hafta, Pyonyang ile ön koşulsuz görüşmeler yapılması önerisini getirmiş, bu Beyaz Saray tarafından hemen reddedilmişti.

Tillerson, BM’de bakanlar düzeyinde yapılan özel toplantıdaki konuşmasında, Kuzey Kore’nin müzakere masasına oturmadan önce tehdit edici eylemlerini terk etmesi gerektiğini belirtecekti. Ancak Dışişleri Bakanı, konuşma metnini değiştirdi.

Tillerson, “Kuzey Kore masadaki yerini kendisi hak etmeli. Kuzey Kore nükleer silahlardan arınmadıkça baskı kampanyası devam etmeli ve edecek” diye konuştu.

Trump: Gerekirse askeri yanıt verilir

Kuzey Kore’lye ön koşulsuz olarak görüşmelere başlanması tartışmaları, Trump yönetimi içindeki farklı görüşleri yansıtıyor. Bu arada Amerika’nın Kuzey Kore’nin kendisini vurabileceği kapasite ve menzilde nükleer başlıklı bir füze üretmesini önlemek için zamanı azalıyor. Başkan Trump, böyle bir durumda gerekli olması halinde askeri yanıt verileceğini söylüyor.

Şu ana kadar ABD öncülüğünde uygulanan yaptırımlar ve diplomatik yalnızlaştırma politikası Kim Jong Un hükümetinin nükleer ve balistik füze denemelerini durdurmaya ya da Pyonyang’ı müzakere arayışına itmeye yetmedi.

“Kuzey Kore konusunda ne olacağını göreceğiz. Çok desteğimiz var. Bizimle aynı görüşte olan çok sayıda ülke var. Neredeyse herkes…” diye konuşan Trump, bu ülkeler arasında Pyonyang’ın dış ticaretinin yüzde 90’ını karşılayan Çin’i saydı ancak Rusya’dan bahsetmedi.

“Rusya’nın yardımını almak isterdik, bu çok önemliydi.” diyen Trump, konuyu Perşembe günü Putin ile yaptığı telefon konuşmasında dile getirdi.

Tillerson’dan Rusya ve Çin’e çağrı

Tillerson, Çin ve Rusya’ya BM’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlardan fazlasını uygulama çağrısı yaptı. Kuzey Koreli işçilerin Rusya’da kölelik benzeri koşullarda çalıştıklarını ve kazandıkları paralarla Kuzey Kore’nin nükleer silahlarını finanse ettiklerini söyleyen Tillerson, Çin’in de hala Kuzey Kore rafinerileri için ham petrol sağladığını aktardı.

Kuzey Kore, 2017 yılı boyunca 20 kez balistik füze denemesi yaptı, denemeler sırasındaki en büyük nükleer patlama da yine bu yıl gerçekleşti.Uzmanlar, ülkenin Kasım ayında yaptığı denemenin ABD’nin doğu kıyılarına kadar nükleer silah başlığı taşıyabileceğini gösterdiğine işaret ediyorlar

Tillerson, Kuzey Kore’nin gelişen nükleer kapasitesinin ABD’nin ve dünyanın güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunu ve bu tehdidi ciddiye aldıklarını kaydetti.

“ABD savaş istemiyor” diyen Tillerson “Ancak Kuzey Kore’nin öfkesi karşısında kendimizi korumak için her türlü imkanı kullanacağız. Umudumuz diplomasinin bir çözüm üretmesi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz