HDP’den Anayasa Mahkemesi’ne Demirtaş tepkisi: Bu karar iktidar yanlısı siyasi bir metindir

0

HDP, Anayasa Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara tepki gösterdi. Konuya ilişkin HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karar iç hukukun en üst yargı organında tükendiğinin açık göstergesidir. Bu karar, kuvvetler ayrılığının en üst düzeyde de kuvvetler birliğine dönüştüğünü açıkça ilan etmiştir. Yüce divan iktidarın divanı haline gelmiştir. Yargı bağımsız ve tarafsızdır deme imkanı hiç kimse için kalmamıştır.

AYM, bu aşamada yetkisi ve görevi olmadığı halde esasa girmiş, Demirtaş hakkında yapılmakta olan yargılamaları anlamsızlaştırmış, masumiyet ilkesini yok saymış, yerel mahkemelere ve Yargıtay’a talimat vermiştir.

AYM, kendi içtihatlarını ve referans aldığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, evrensel hukuk ilkelerini, Anayasa’nın 90. Maddesi’ni ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ilkelerini çiğnemiştir.

AYM, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ilgili bireysel başvuru yolunu etkisiz hale getirmiştir. AYM, demokratik siyasetin tasfiyesine ve itibarsızlaştırılmasına aracı olmuştur.

Bu karar ucubedir, ibretliktir. Bu karar iktidar yanlısı siyasi bir metindir. Bu kararla demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek bir tutum sergilenmiş, demokrasiyi ve özgürlükleri ortadan kaldıran işlemlere ve tasarruflara onay verilmiştir.

AYM, verdiği kararla hukuku değil siyasi iktidarı korumuş ve kollamıştır. Bu kararla aslında kendini inkar etmiş, siyasi iradenin sözcüsü konumunda olduğunu teyit etmiştir. Bu karar anayasa yargısının ve hukuk devletinin varlığı ile ilgili çok ağır sonuçlar yaratacaktır.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz